Izvor:
14.08.2019 u 12:50
0

UPOZNAJTE NAŠU LEPU SRBIJU : NEGOTIN ,grad VINA I ISTORIJE !

Na tromeđi Srbije, Rumunije i Bugarske nalazi se Negotin, grad bogate istorije, dobrog vina i mnogih razloga da ga posetite.

Geografski položaj ili možda bolje reći prirodne lepote Negotinske krajine čine ovaj predeo veoma pogodnim za uzgajanje voća. Čini se da najbolje uspeva grožđe, jer je Negotin i njegovo okruženje poznat vinski put.

U ovom kraju vino su pravili Rimljani još u 3. veku, a u 19. veku Austrougarska monarhija je imala svoj konzulat da bi lakše trgovala sa negotinskim vinarijama.

U blizini Negotina nalaze se Rajačke Pimnice, čuveno mesto u kojem “živi vino, a ne ljudi“. Pimnice se mogu pronaći i u mestima Rogljevo i Smedovac, ali su rajačke najbolje očuvane.

U pitanje je naselje izgrađeno od 17. do 19. veka od tesanog kamena, sa velikim podrumima i prostorijama na spratu u kojima vinogradari borave u doba berbe i pravljenja vina.

Bogata istorija, kulturno nasleđe, zanimljiva i živopisna okolina Negotina, uticali su na razvoj svih oblika turizma u “istočnoj kapiji Srbije“.

Jedan od najboljih načina da se dođe do Negotina je svakako kroz Nacionalni park Đerdap, kao uvod za prirodne lepote koje okružuju ovaj grad.

Miroč, Deli Jovan i Crni Vrh sa jedne, a Dunav i Timok sa druge strane ulepšavaju pejzaž oko Negotinske krajine

Jedna od neizostavnih lokacija jesu vodopadi na Mokranjskim stenama. Nalaze se na manje od 10 kilometara od Negotina, u selu Mokranje. Vodopad se nalazi na Sikolskoj reci, visok je desetak metara, a na dnu je formirano jezerce koje služi kao kupalište.

Pored Mokranjskih stena, reka Vratna je takođe jedno od omiljenih izletišta Negotinaca. Zapravo, Vratnjanske kapije privlače pažnju onih koji tragaju za neobičnim prirodnim lepotama. U pitanju su prerasti iznad reke Vratne. Postoje tri kamena luka koja su se formirala urušavanjem pećina koje su nekad postojale.

Ova pojava je retkost i u svetu, a u Srbiji ih ima više od 10 od kojih se tri nalaze baš ovde i najbolje ih je posetiti u jesen jer se bolje vide kada nema bujne vegetacije.

“Suva kapija“ ima dužinu od 34 metra, širinu 15, a visinu 20 metara. “Mala kapija“ je duga 15, široka 30, a visoka 34 metra. Dok je “Velika kapija“ duga čak 45, široka 23, a visoka 26 metara, a dubina svoda je 30 metara.

Staza koja vodi do ovih neobičnih “mostova“ je naznačena, a vodi od manastira Vratna koji prirodi dodaje kulturno-istorijski značaj. Manastir je zadužbina kralja Milutina Nemanjića, a danas je, nakon mnogih razaranja i obnavljanja, ženski manastir.

Za manastir Bukovo, koji je ime verovatno dobio po okolnoj šumi, se takođe veruje da je zadužbina kralja Milutina izgrađena krajem 13. veka. Manastir se nalazi na samom ulazu u negotin, a zajedno sa manastirom Vratna čini biser srednjovekovne arhitekture ovog kraja.

Kada posetite Negotin, treba obići i kasnoantički arheološku “blago“ vrelo Šarkamen. U pitanju su jedinstveni ostaci rimskog utvrđenja iz 4. veka, koji je podigao Maksimin Daje, kao i Mauzolej posvećen njegovoj majci u kojem je pronađen zlatni nakit koji se čuva u Narodnom muzeju.

Grad Negotin dobija veliki značaj tek u 18. veku, kada postaje važno vojno uporište, a 1833 trajno ulazi u sastav Srbije kada počinje da se razvija.

Tada je otvorena glavna škola, polugimnazija, pevačko društvo, jedna od prvih ženskih škola u Srbiji, crkva Svete Trojice koja postaje centar negotina, a koja sa straom crkvom iz 1803. čini zaštićenu kulturno-istorijsku celinu.

Negotin je uređen grad, a naročito centar koji je formiran oko šetališta, crkava, parkova i istorijskih spomenika.

b92.net
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter