Izvor:
27.08.2019 u 14:43
0

STANOVNICI PRAGA OČAJNI ZBOG TURISTA: Nova funkcija u gradskoj hijerarhiji! (FOTO)

Stanovnici češke prestonice očajni su zbog gužve i buke koje su turisti doneli u njihov grad. Grad je 2000. godine posetilo 2,62 miliona turista, a prošle godine nešto manje od 8 miliona. Sve njih Prag je privukao svojom fantastično sačuvanom baroknom i gotskom arhitekturom i jeftinim vrhunskim pivom. Predviđa se da će ove godine broj posetilaca iznositi nešto manje od 9 miliona.

Eugen Kukla se svake večeri na putu ka svom stanu, u nekada mirnom rezidencijalnom delu u centru Praga, probija kroz stotine pijanih i glasnih turista iz celog sveta.

Već 15 godina u njegovoj ulici ispod stana je buka, a iz godine u godinu se ta situacija samo pogoršava. Njegova frustracija i frustracija njegove porodice trenutno je na vrhuncu.

Istorijski praški distrikt, opština „Prag 1“, pod nekontrolisanim je prilivom i pravom okupacijom stranih turista, kao nikad do sada. Uveče ulicama hodaju pijane osobe, obilazeći barove u takozvanim „alkoholnim turama“.

Prag se suočio s fenomenom preteranog turističkog buma. Češka prestonica koja je za posetioce sa Zapada bila „zapečaćena“ sve do pada Berlinskog zida 1989. godine, sada se suočava sa sve većom poplavom posetilaca.

Takav trend je transformisao centar Praga, tradicionalno rezidencijalnu zonu, koja sve više postaje turistička, a dugogodišnji stanovnici počinju da se sele na periferiju.

Prag je uveo novu funkciju u gradskoj hijerarhiji – „noćnog gradonačelnika“, odeljenje gradske vlasti za upravljanje noćnim životom po uzoru na Amsterdam, kako bi se smanjio kriminal i druge štetne posledice po lokalno stanovništvo.

Od ove godine na toj funkciji je Jan Štern, koji kaže da istorijske Vaclavske namesti sada izgledaju ponižavajuće. On je pokušao da se nagodi sa vlasnicima barova da smanje gužve i buku i da stvore uslove koji bi za lokalno stanovništvo bili prihvatljiviji.

-Ne smemo odustati od jezgra grada u istorijskom smislu i u smislu šta ono predstavlja Česima kao naša najvrednija ostavština. Ne smemo dopustiti da centar Praga postane crna zona i kulisa za noćni život, kriminal i najjeftinije vrste turizma zalivene hektolitrima piva- rekao je Štern.

Vlasti upozoravaju da je stanje alarmantno i da Prag već sada važi za grad jeftinog pića, jeftine zabave i lakih žena, zbog čega se zalažu za čvršće granice noćnog života, koje bi se nametnule nesavesnim posetiocima, a koje optužuju za nepoštivanje grada i njegovih stanovnika.

Čak se razmatra i ideja za osnivanje specijalnih jedinica koje bi u masovnim racijama delovale protiv velikih grupa turista. Kada je u baru 150 ljudi i 150 ispred bara to je jedino rešenje za kvalitetno legitimisanje.

-Ako je neko vidno pijan, odvešće ga u stanicu na trežnjenje, pa će mu dolazak u Prag presesti- zaključio je Štern.

Izvor:RTS
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter