Izvor:
05.09.2019 u 07:46
0

OBRATITE PAŽNJU: Idealne destinacije ukoliko vam je bezbednost bitna!

Bezbednost ima veliki udeo u donošenju odluka o sledećem putovanju. Čak i kada su se neki nemili događaji dogodili davno, putnici još uvek sa velikim oprezom posećuju pojedine države.

Gotovo da nema zemlje koja se u nekom momentu nije našla u “crnoj rubici“ zbog ratova, terorističkih napada, ubistava… Čak i kada su se neki nemili događaji dogodili davno, putnici još uvek sa velikim oprezom posećuju pojedine države.

Države redovno prave izveštaje o bezbednosti i savetuju turiste kuda da idu. Ukoliko postoji nešto što se naziva “najbezbednija destinacija na svetu“ nalazi se na ovom spisku.

Neke od zemalja na listi najbezbednijih su izazvele čuđenja javnosti ali statistički podaci kažu drugačije.

Kostarika je visoko kotirana kao bezbednosna zemlja, iako u percepciji zapadnog turiste to nije. Nedavno ubistvo američkog turiste bacilo je ogromnu senku na ovu siromašnu centralnoameričku zemlju.

Ali činjenice kažu da je to zemlja sa najmanjom stopom ubistava u celoj Latino Americi i Karibima. Kostarija još spada i u jednu od “najsrećnijih“ zemalja sveta prema planetarnom indeksu sreće.

Sjedinjene Američke Države su sve samo ne bezbedna destinacija, posmatrano u celini. Ogromne rasne i klasne razlike, postojanje nekog vida segregacije u Čikagu, svaki grad ima kvartove u koje ne ulazite ako želite da živite.

Ali sa druge strane, ova ogromna zemlja ima i mnoštvo svetlih primera. Portland u Mejnu je jedan od 24 američka grada koji je na indeksu bezbednosti dostigao rezultat od 80 poena. Bojsi u Ajdahu ima jednu od najmanjih stopa nezaposlenosti u SAD i ujedno najniži stepen domaćeg i uločnog nasilja.

Virdžinija Bič grad u Virdžiniji i veliki turistički centar je četvrti najbezbedniji grad u SAD. Skotsdejl u Arizoni, popularan banjski grad jedan je od najbezbednijih. Rangiran je na 15 mesto od 180 posmatrana grada.

Najbezbednija zemlja na celom američkom kontinentu je Kanada. Ova zemlja prepuna je interesantnih destinacija, a opasnost postoji samo od medveda u divljinama na Zapadu.

U Evropi je među najbezbednijim destinacijama Portugal, koji je proglašen četvrtom najmiroljubivijom nacijom na svetu. Najgore što vam se može desiti u ovoj zemlji je džeparenje u nekom od prezagušenih turističkih centara.Danska je na petom mestu zahvaljujući veoma niskoj stopi kriminala, a slično je i sa Švajcarskom. Finska, koja je među najsrećnijim nacijama na svetu je i zemlja sa besprekornom medicinskom zaštitom i izuzetno niskom stopom kriminala.

Od azijskih zemalja po bezbednosti se ističe Singapur, a ovaj grad je drugi najbezbedniji grad na svetu posle Tokija. Glavni grad Japana suvereno čuva svoju prvu poziciju uprkos tome što je jedan od najvećih gradova na svetu.

Poznata po svojim prirodnim lepotama i gostoljubivim domaćinima, Australija je jedna od najbezbednijih zemalja na svetu bar prema stopi kriminala. Međutim, što se tiče drugih opasnosti, ona bi lako mogla biti na prvom mestu opasnih destinacija, jer tamo živi najviše smrtonosnih životinja na planeti.

Kada se radi o putnicima koji putuju sami istraživanje je pokazalo da je najbolja destinacija Singapur, a potom Norveška, Island, Finska, Uzbekistan, Hong Kong, Švajcarska, Kanada i Danska.

Ovo istraživanje je sprovedeno na sajtu “WeGoPlaces“, a zasnovano je na ličnim iskustvima putnika koji su ocenjivali koliko je bezbedno noću, koliko je pouzdana policija i da li su bili opljačkani u nekoj od zemalja.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter