Izvor:
06.10.2019 u 09:24
0

IDEALAN ZA ODMOR: Grad koji predstavlja raj za oči! (FOTO)

Na tromeđi Nemačke, Francuske i Švajcarske nalazi se Bazel, miran i uređen grad koji posetioci obožavaju.

Turistima je Bazel idealan za odmor jer je moguće pešačiti od jedne do druge znamenitosti, a i dobro je povezan sa ostalim švajcarskim gradovima, kao i sa onima u okolnim državama.

Muzej lepe umetnosti
U Bazelu postoji oko 40 muzeja, što ga čini najbogatijim gradom u ovoj oblasti. Najveći i najznačajniji asortiman umetnina nalazi se u Muzeju lepih umetnosti. Ovde se mogu videti dela velikih umetnika poput Rebranta, Brojlera starijeg, Rubensa, Konrada Vica, Hansa Holbajna.
U muzeju ima dela 19. veka autora Van Goga, Monea, a 20. vek je obeležen, između ostalog, i jednom prostorijom posvećenom samo Pikasu.

Muzej Žon Tingli
Žon Tingli je bio švajcarski skulptor i umetnik, stvarao je zajedno sa novim pravcima, pa su njegova dela veoma zanimljiva svakome koga privlači savremeniji način stvaranja umetnosti. Ovaj muzej se nalazi na uređenoj obali reke Rajne, na odličnoj lokaciji za obilazak ostalih značajnih mesta u Bazelu.

Reka Rajna
Na reci Rajni svakodnevno se organizuju krstarenja, a možete i uskočiti u neke od brodića koji samo plove duž obale. Oni koji u Bazel idu toplijim danima, trebalo bi da ponesu i kupaći kostim i okupaju se u ovoj reci.

Muzej papira
Jedan od omiljenih muzeja turista je Muzej papira. Ovaj mali muzej smešten je na obali reke, tamo gde je nekada bila fabrika papira. Posetioci će moći da se oprobaju u izradi papira, kaligrafskom pisanju, a kao suvenir mogu da dobiju svoje ime ispisano na papiru koji su ručno napravili.

Muzej igračaka
Ovo je muzej koji treba da posete roditelji sa decom, ali ni roditeljima neće biti ništa manje zabavno. Muzej poseduje više od 6.000 igračaka, lutaka, plišanih igračaka, kućica za lutke, vrteški… Ovo je svakako najdraži muzej u Bazelu.

Muzej automobila Panteon
Ovo je mesto koje najviše privlači muškarce, ali kolekcija koja ovde može da se obiđe je veoma zanimljiva, čak i onima koji nisu zaljubljenici u automobile. Postoji mogućnost da posetioci voze neki od oldtajmera ili da uživaju dok ih neko drugi vozi po gradu.

Muzej farmacije
Bazel važi za centar farmaceutske industrije, pa se u ovom muzeju nalazi postavka koja otkriva istoriju razvijanja farmakologije. Tu se nalazi oprema za prvu pomoć, laboratorije i instrumenti, napici i recepti…posetiocima su često najzanimljivije knjige iz 15. i 16. veka.
Muzej farmacije se nalazi u starom delu Bazela, kao i mnoge druge znamenitosti. A neke građevine su same po sebi znamenitost samo zbog činjenice da su tu od 14. veka.

Katedrala Minster je verovatno najprepoznatljivija znamenitost Bazela. Neki njeni delovi su iz 11. veka, a mnogi su kasnije građeni zbog čestih razaranja. Crvene zidine i šareni krov čine je veoma posebnom. Posetioci imaju priliku da se popnu na vrh tornja, što je najbolji vidikovac u gradu.

U Ulici Petersgase nalaze se neobične kuće koje se često nalaze na razglednicaam iz Bazela, a grad krase i neobične fontane, poput renesansnog dela Hansa Holbajna mlađeg.

Spalentor je gradska kapija, koja je bila samo deo gradskih zidina. Grad ima još nekoliko gradskih kapija, ali se smatra da je ovo najlepši ulaz u grad u celoj Švajcarskoj.

Rathaus je neobična gradska skupština, crvena zgrada kraj koje je nemoguće proći a ne okrenuti se znatiželjno prema njoj. Nalazi se na Marktplacu od 16. veka, a krase je freske grbova Bazela i statua osnivača grada.

Nedaleko od Starog grada nalazi se zoološki vrt koji poseduje više od 640 različitih vrsta životinja. Ovo je najveći i najstariji zoološki vrt u Švajcarskoj, a osnovan je 1874. godine. Ovo je mesto gde se može videti koliko se upravitelji trude da ovo bude mesto gde uživaju i životinje i ljudi.

Izvor: 92.putovanja
Foto: Wikipedia/Pexels.com/Fotocommunity.de/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter