Izvor:
09.10.2019 u 19:59
0

“OPASNE” ZEMLJE KOJE TREBA VIDETI: Loša reputacija KRIVA za njihovu NEPOPULARNOST! (FOTO)

Mnoge zanimljive zemlje su nepravedno na lošem glasu. Iako ih vode diktatorski režimi ili su u bližoj istoriji imale ratove, političke ili elementarne nepogode, često je reč o zemljama koje svojim atrakcijama mogu da zasene poznate destinacije.

Pogledajte koje “opasne” zemlje treba videti pre nego što u njih navale reke turista iz celog sveta.

Etiopija

Etiopija je većini poznata po gladi, siromaštvu i maratoncima. Zbog toga i nije najpoželjnije mesto za prosečnog turistu. Glad i nemiri iz ’80. i ’90. godina prošlog veka su prošlost i da je hrana iz ove zemlje veoma ukusna i poznata u svetu.

Poznato je da je Etiopija bogata kulturnim i istorijskim znamenitostima, među kojima su i crkve isklesane od komada stene u Lalibeli, kao i da u 13 etiopljanskih nacionalnih parkova mogu da se vide neke od najimpresivnijih životinjskih vrsta sa afričkog kontinenta. Glavni grad Adis Abeba jedan od najlepših u Africi, kao i da ima najbolji hotel na kontinentu “Šeraton Adis“.

Pakistan

Pakistan se često upoređuje sa Avganistanom, Irakom i ostalim aktivnim ratnim zonama koje treba izbegavati. To i nije tako loše, jer će tako Pakistan ostati jedna od najbolje čuvanih turističkih tajni. Činjenica je da obični turisti u Pakistanu neće primetiti nerede koji se često vide na vestima ili teroriste koji se skrivaju. Umesto toga, običan turista može jedino da bude zadivljen prirodnim lepotama od kojih bukvalno zastaje dah.

U severoistočnom Pakistanu sudaraju se tri najveća planinska masiva sa vrhovima od 7.000 do 8.000 metara (K2, na primer). Predivnim prostranstvima teku reke nestvarnih plavih nijansi, a pećine i planinska sela jasno daju do znanja da tu nema “P” od politike Islamabada. Uz Indiju i Nepal, ovo područje je odlično i za “šetnju” po Himalajima.

Iran

Kad se Iran gleda sa strane, deluje prilično ludo. Imali su predsednika Ahmadinedžada koji nije imao podršku u međunarodnoj zajednici zbog svojih nediplomatskih izjava o Izraelu i pretnji nuklearnim oružjem. Tome je došao kraj jer na čelu države Ruhabi. Sevjedno, Iranci treba da dokazuju da se posle vekova persijske kulture, kuhinje i istorije, iz njihove sredine izdvajaju ostaci “zapadne perspektive“.

Inače, Iranci se skijaju na najboljem pesku srednje Azije, a izlete provode u drevnim gradovima poput 3.000 godina starog Jazada. Dela Pikasa, Vorhola i Poloka se čuvaju u teheranskom Muzeju savremene umetnosti i zajedno koštaju i do 2.500.000.000 dolara. Pored mnogih lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a, kao što je Imamski trg u Esfahanu, razlog za dolazak je i tradicionalna iranska gostoljubivost koja može svakog da oduševi.

Indonezija

Indonezija je u medijima uglavnom zbog nečeg lošeg što se tamo dešava. Da li su to razorne prirodne katastrofe, teroristički napadi, potonuća trajekata ili avionskih nesreća. Stvarnost je, međutim, potpuno drugačija. U Indoneziji, na najvećem arhipelagu na svetu, može da se vidi najveći cvet (Rafflesia arnoldii), najveći gušter (komodo zmaj), najduža zmija (isprepleteni piton), a možda je biološki najrazlićitije mesto na svetu – Kalimantan, ostrvo na kome ima dvostruko više biljnih vrsta nego u celoj Africi.

Na Baliju se može uživati u surfovanju, na Sumatri u posmatranju orangutana, a na ostrvu Togean u netaknutim koralnim grebenima. Tu je još mnogo tropskog voća, dobra hrana i noćni izlasci, pa Indonezija nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Kolumbija

Kolumbija je nekad važila za najpoznatije mesto gde se dešavaju otmice. Broj je drastično opao tokom poslednje decenije, mada stvarno treba biti obazriv. U Kolumbiji i dalje postoje opasna mesta, ali glavni turistički pravci su sigurni. Zbog snegom prekrivenih planina i vulkana, amazonske džungle, divljeg života, idiličnih plaža, vrhunskih mesta za ronjenje i UNESCO-vih rezervata biosfere, u Kolumbiji se lako može provesti nekoliko meseci, a da se ne vid ništa drugo.

Kolumbijski istorijski gradovi nisu samo punktovi odakle se obilaze prirodne lepote. Bogota je poznata po odličnim restoranima i muzejima, grad Kali je poznat po salsi, a u turističkoj Kartagini se može klopati u restoranima koji su smešteni u 500 godina starim kolonijalnim građevinama. Na plantažama u području Zona Kafetera možete probati najbolju kafu na svetu.

Uganda

Pod vlašću državnika i ratnih vođa poput Idi Amina i Džozefa Konija, Uganda je u poslednjih 50 godina prošla koz velike muke. Ali, “biser Afrike“, kako ju je nazvao Vinston Čerčil, trenutno uživa u relativnom miru. Turistička grana privrede je zbog toga smogla snage da poboljša smeštaj i ponudu, pa se grade novi hoteli u gradovima i u blizini nacionalnih parkova.

Najpopularnija atrakcija u Ugandi je posmatranje gorila, s obzirom da je reč o jednoj od tri zemlje na svetu gde se ugrožene planinske gorile mogu videti u prirodi. Uz prirodne lepote, Uganda mnogo nade polaže i u avanturističke sadržaje poput safarija i raftinga na Nilu.

Jermenija

Ova kavkaska država u koja se graniči sa Gruzijom i Iranom verovatno je najpoznatija po genocidu koji su nad Jermenima počinili Turci, a u poslednje vreme i po Kim Kardašijan čiji je otac treća generacija američkih Jermena. Mnogi ne znaju da zemlja koja je nastala raspadom Sovjetskog Saveza ima 3.000 godina dugu istoriju i nevrovatan spoj nespojivog.

Jermenija je bila prva hršćanska država na svetu i ima mnogo starih crkava, koje se često nalaze na nepristupačnim planinskim vrhovima ili šumskim prostranstvima. Osim planinskih masiva, vrhova i jezera, Jermenija je poznata po svojoj gostoljubivosti, pa turisti ne treba da se začude ako ih u manjoj sredini, prolaznik kog su nešto pitali, ljubazno pozove u svoj dom.

Mijanmar (Burma)

Pre samo nekoliko godina, Mijanmar je bio na ivici revolucije, sve dok je vladajuća vojna hunta nije brutalno ugušila i hiljade pobunjenika poslala u zatvore. Iza rešetaka je završila i predvodnica opozicije i dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći, koja je turiste pozvala da bojkotuju njenu zemlju da ne bi pomagali brutalnom režimu.

Posle slobodnih izbora, Su Ći je dobila mesto u parlamentu i počela da zagovara “odgovorni turizam“, a turisti su pohrlili u ovu do skora izolovanu zemlju. Sa 4.000 budističkih hramova, zabačenih sela i jedinstvenih pagoda, posebnost ove zemlje se ogleda u mešavini kineske, indijske i jugoistočne azijske kulture.

Nataša Ilić/www.rokselana.com
Foto: Twitter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter