Izvor:
21.10.2019 u 17:54
0

GRAD VINA, DUHOVNOSTI I KULTURE: Evo šta nudi barokni gradić u podnožju Fruške gore!

Iako to nije mesto u kojem svako može da pronađe sadržaj za sebe, Sremske Karlovce nešto drugo ističe među mnogim drugim “sadržajnijim” gradovima u Srbiji.

Patrijarški dvor

Premeštena Pećka patrijaršija stvara potrebu za zdanjem u Sremskim Karlovcima , i tada je započeta izgradnja Patrijaršijskog dvora, danas najmonumentalnije građevine iz tog perioda u Vojvodinije koji krasi glavni trg.

Saborna crkva

Saborna crkva je, takođe, veoma važna, i iz religijske perspektive, ali i zbog stila gradnje i uređivanja. Predstavlja najlepši primer aritekture iz 18. veka u Vojvodini, a ikonostas se smatra remek-delom srpskog baroknog slikarstva.

Karlovačke crkve

U Sremskim Karlovcima postoje dve pravoslavne crkva, jedna je posvećena apostolima Petru i Pavlu, a druga vavedenju Presvete Bogorodice. Prva potiče iz 16. Veka, a druga iz 18. Osim ove dve, značajna je i rimokatolička crkva posvećena Svetom trojstvu.

Karlovačka bogoslovija

Ovo je prva srpska pravoslavna bogoslovija i predstavljala je najvažniju obrazovnu ustanovu sveštenika pravoslavne veru u Austrougarskoj, a osnovao ju je mitropoliv Stefan stratimirović 1794. godien. Danas je ovde pored Bogoslovije “Sveti Arsenije Sremac“ smešten i Arhiv Sanu, ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti.

Karlovačka gimnazija

Druga veoma važna obrazovna ustanova koju je takođe osnovao mitropolit Stratimirović je najstarija srpska gimnazija, otvorena 1791. godine. Ovu gimnaziju su završili mnogi značajni Srbi, a i dan-danas se smatra jednom od najuglednijih.

Internati

Zbog obrazovnih institucija javila se potreba za smeštajem u kojem bi učenici mogli da borave. Zbog toga su početkom 20. Veka izgrađena dva internata, Bogoslovski seminar i Stefaneum, za potrebe učenika Bogoslovije i gimnazije.

Kapela mira

Sremski Karlovci postali su “centar Evrope” kada je odlučeno da se upravo ovde potpiše mir koji je okončao Veliki turski rat 1699. Godine. Prvo je izgrađena drvena dvorana u kojoj je i potpisan ugovor, a kasnije je u blizini sazidana kapela po uzoru na originalnu drvenu.

Magistrat

U centru grada mogu se naći značajne građevine kao što je Magistrat, gde je danas smešteno sedište opštine Sremski Karlovci. Osim svoje arhitektonske važnosti, Magistrat je značajan i zbog toga što je upravo ovde Vojvodina proglašena delom Srbije.

Česma “Četiri lava”

Ova česma je izgrađena krajem 18. veka u čast završetka karlovačkog vodovoda. Mnogi su ovu česmu zapamtili iz filma “Lajanje na zvezde”, a postoji legenda koja kaže da će se oni koji popiju vodu sa česme ubrzo vratiti Sremskim Karlovcima.

Fruška Gora

Za sve one koji vole prirodu, Nacionalni park Fruška Gora nalazi se odmah iznad grada. Ukoliko imate kondiciju, ovde možete obići čak 16 manastira, a ne propustite i Stražilovo gde se nalazi spomenik Branku Radičeviću.

Vidikovac

Sve znamenitosti grada, a i bačka ravnica, mogu se videte sa vidikovca iznad grada. Kod vidikovca se nalazi krst i skulptura Duška Trifunovića koju je izradio akademski vajar Stevan Filipović.

Izvor: 92.putovanja
Foto: Sremskikarlovci.rs/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter