Izvor:
05.11.2019 u 20:35
0

RAZLIČITOST NARODA I KULTURA ĆE VAS ZASENITI: OVO je jedan od najlepših gradova u SRBIJI! (FOTO)

Subotica je jedan od najlepših gradova u Srbiji, a odlikuju je prepoznatljiva secesijska arhitektura, različitost naroda i kultura i jedno od najlepših izletišta u zemlji.

Gradska kuća

Znamenitost Subotice koja se ističe u centru grada. Zgrada je izgrađena u stilu mađarske secesije 1912. godine, a pri izgradnji se vodilo računa i o najsitnijim detaljima, a najjači utisak ostavljaju raskošni vitraži. Moguće je popeti se na Vidikovac na visini od 45 metara i uživati u pogledu na grad.

Sinagoga

Subotička sinagoga je zaista neobična građevina izgrađena početkom 20. veka, a arhitekte su bili Marcel Komor i Deže Jakab, koji su gradili i Gradsku kuću. Sinagoga je projektovana u orijentalno-mađarskom stilu, koji je, nakon obnove zbog oštećenja u toku Drugog svetskog rata, dostupan i turistima.

Rajhlova palata

I ova palata je izgrađena u stilu secesije, a arhitekta Ferenc Rajhl je inspiraciju pronašao u mađarskim folklornim motivima. Dizajn građevine je neobičan i ukrašen jarkim bojama, koje se odlično uklapaju u Galeriju savremene umetnosti, koja je smeštena unutra.

Ferenc Rajhl gradio je i Gradsku biblioteku u neobaroknom stilu, čiji balkon, jedan od najlepših u gradu, dva atlanta nose na svojim leđima.

Narodno pozorište

Pozorište je sagrađeno sredinom 19. veka u neoklasičnom stilu, a glavnu prepoznatljivost predstavlja šest stubova korintskog stila. Zgrada je nedavno restaurirana, a na ulazu stoji natpis na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku.

Gradski muzej

Gradski muzej je građen 1892. godine, pa ponovo 1948. godine, a ovde se nalaze najznačajniji pronalasci iz okoline Subotice. Muzej je smešten u Palati Demeter, takođe građenoj u stilu secesije, ali pre toga je nekoliko puta bio premeštan, pa se tako našao u svim važnim zdanjima u gradu.

Pored navedenih, veliku važnost secesijske arhitekture imaju i Leović palata, nekadašnja Najamna palata, nekadašnja Štedionica, hotel Zlatno jagnje i Velika terasa i Ženski štand na Paliću.

Sakralni objekti

U Subotici su prisutne sve veće religije ovih prostora, pa se osim pomenute sinagoge, u gradu nalaze Katedrala iz 18. veka, Franjevačka crkva podignuta na ostacima tvrđave iz 15. veka, Srpska pravoslavna crkva iz 1726. godine izgrađena u baroknom stilu koji krasi stari deo grada. Najstariji barokni ikonostas nalazi se u Subotici, ali i prva džamija sagrađena u poslednjih 200 godina na putu koji spaja Sofiju i Budimpeštu.

Fontane

Zelena fontana i Plava fontana krase centar grada, a izrađene su od keramike proizvedene u Pečuju, kao i sva ukrasna keramika i crepovi secesijskih građevina u gradu. Osim što čine grad lepšim, one su i oaze svežine u toplim letnjim danima.

Spomenici

Grad krasi i nekoliko spomenika. Na gradskom trgu se nalazi spomenik samoprozvanom caru Jovanu Nenadu koji je Suboticu proglasio svojom prestonicom sredinom 16. veka.

Ivan Sarić se bavio biciklizmom i motociklizmom ali je ostao upamćen kao pionir vazduhoplovstva koji je svega tri godine posle braće Rajt avionom sopstvene konstrukcije i izrade poleteo sa subotičkog hipodroma, pa je i njemu posvećen spomenik u centru grada.

Spomenik koji predstavlja „vatru i bunt“ posvećen je književniku i novinaru, jednom od najistaknutijih u mađarskoj književnosti. Deže Kostolanji je bio učenik gimnazije ispred koje se nalazi spomenik, a preko puta je i stara bista posvećena njemu.

Palić

Ovo je glavno izletište Subotičana. Oko jezera prostire se veliki uređeni park, ali i zoološki vrt. Osim toga, u okolini Palića nalazi se nekoliko važnih znamenitosti, a to su secesijske građevine, Vodostaj i Muzički paviljon i Spomen-česma na kojoj su uklesani stihovi Deže Kostolanjija.

Izvor: B92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter