Izvor:
08.12.2019 u 10:40
0

DOLINA SMRTI: Nekad oduzimala život onima koji prate snove, a danas je ruta kojom se „juri američki san“!

Dolina smrti je pre dvesta godina oduzimala život onima koji prate snove, pre sto godina je bio "put ka sreći", a danas je ruta kojom se vekovima "juri američki san".

Dolina smrti je svoj naziv dobila polovinom 19. veka, kada je bilo potrebno preći kroz pustinju koja je vodila do zlatonosnih polja u vreme kalifornijske "zlatne groznice". Ova dolina je danas nacionalni park u kojem se nalaze neobične stvari koje privlači veliki broj ljudi.

Dolina se nalazi u Velikom basenu, okružena je planinama koje su nekada predstavljale obalu praistorijskog jezera Menli, a danas je kontrast Doline smrti i ovih planina glavna odlika Velikog basena.

Osim što ljude privlači njena nekadašnja surovost, u dolini postoji "grad duhova" u kojem su nekada boravili lovci na blago. Osim toga, turisti vole misteriju kamenja ko se kreće, a samo je pretpostavka da je vetar zaslužan što se ogromno kamenje kreće metrima po ravnom terenu.

Naziv Dolina smrti je ovo područje dobilo zbog veoma teških uslova da se preko nje pređe, a danas je ova ruta jedna od omiljenih u SAD. Osim što povezuje nekoliko najpopularnijih gradova, put dug skoro 200 kilometara izgleda poput prave linije.

Osim što je divno za vožnju, ukoliko iznajmite kabriolet i krenete bilo put Kalifornije ili Nevade, imaćete utisak kao da ste deo filma o ostvarenju "američkog sna".

Izvor: B92
Foto: Instagram/reversethrust07r

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter