Izvor:
10.12.2019 u 09:14
0

UKOLIKO STE ROMANTIČNE DUŠE: Ovo savršeno mesto nalazi se baš blizu BEOGRADA, idealno je za zaljubljene parove!

Jedno od idealnih mesta za putovanje je Srebrno jezero. Od Beograda je udaljeno svega 110 kilometara, a od Novog Sada i Niša je dalje za 80, to jest 120 kilometara. Jezero se nalazi u blizini Velikog Gradišta, u istočnom delu Srbije.

Srebrno jezero je veštačko jezero, nastalo 1971. godine pregrađivanjem Dunavskog rukavca, pa sada ima površinu četiri kilometra kvadratna, dužinu 14 kilometara, širinu 300, a prosečnu dubinu 8 metara.

Zbog svoje bistre vode i prirodne filtracije, bogato je raznim vrstama slatkovodnih riba i predstavlja pravi raj za ljubitelje ribolova, ali i za sve one koji žele da pobegnu nakratko iz grada, uživaju u prirodi i svemu što ovo mesto nudi.

Zalazak sunca je nešto što nikako ne smete propustiti dok ste ovde! U kasnim popodnevnim časovima, voda zbog bezbroj iskrica po površini dobija biserni odsjaj i tada shvatite po čemu je ovo jezero u stvari dobilo ime.

Centar svih dešavanja na Srebrnom jezeru je šetalište. Ovde se nalazi mnoštvo kafića, restorana, prodavnica, suvenirnica i svega što je posetiocima potrebno.

Srebrno jezero ima uređenu plažu koja je podeljena na dva dela. Jedan deo je slobodan za posetioce, dovoljno je samo staviti peškir, a drugi deo pripada kafiću, pa je potrebno poručiti piće, iznajmiti ležaljku i suncobran. Srećom, cene su mnogo povoljnije nego što smo navikli na moru kada iznajmljujemo ležaljke i suncobran.

Postoji mogućnost da umesto na šljunkovitoj plaži prošetate malo dalje, pa da na pokošenoj travi potražite prirodni hlad ispod drveta i da nakon toga uživate ceo dan kraj jezera.

Na Srebrnom jezeru možete da igrate odbojku na pesku, košarku, vozite pedalinu ili bicikl, a za najmljađe postoji igraonica na otvorenom, gde mogu da pronađu društvo.

U blizini se nalazi i akva-park sa dva tobogana, bazenima različitih dubina, od kojih je jedan dečji, a vikendima se često u kafićima organizuju žurke, tačnije svirke, tako da ni noći nisu dosadne onima koji planiraju da ostanu nekoliko dana.

Smeštaj u kojem možete da prespavate je raznolik. Postoji auto-park za one koji često putuju, ali postoje i luksuzni hoteli sa spa-centom. Možete da iznajmite i apartman u nekoj od privatnih vila ili vikendicu sa druge strane jezera.

Kada dođete na Srebrno jezero, ne bi trebalo da propustite priliku da krstarite Dunavom i da obiđete Golubac i Golubačku tvrđavu, Ramsku tvrđavu i Zlatni Pek, ušće reke Pek u Dunav.

Zanimljivo je i rečno ostrvo Moldova koje pripada Rumuniji, na kojem su pronađene 72 vrste ptica. Ako dođete do Srebrnog jezera, možete produžiti i do Nacionalnog parka Đerdap da obiđete neolitsku naseobinu Lepenski vir, ili Viminacijum koji se nalazi relativno blizu.

Za one koji vole da obilaze verske znamenitosti tu su manastiri iz 14. veka Tumani i Nimnik. Nimnik je ženski manastir, a Tumani je manastir za koji se vezuje predanje da ga je gradio Miloš Obilić, pre nego što je krenuo na Kosovo.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter