parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

UKOLIKO VODITE DETE NA PUT: Evo šta vam je sve potrebno za vađenje pasoša za bebu!

 

Prema Zakonu o putnim ispravama, beba mora da ima svoj pasoš koji važi samo tri godine. Zahtev za njegovo izdavanje podnose oba roditelja lično ili jedan od roditelja uz pisanu saglasnost drugog roditelja, koja je overena u opštini ili sudu.

Pasoš može da se izda i bez saglasnosti drugog roditelja, ako se on vodi kao nestalo lice, kao lice nepoznatog prebivališta, ako nije živ ili ako je sud staratreljstvo dodelio samo jednom roditelju.

Za vađenje bebinog pasoša pripremite:
– Popunjen zahtev za izdavanje pasoša
– Važeće lične karte roditelja (ukoliko se zahtev podnosi u nadležnom diplomatsko–konzularnom predstavništvu Republike Srbije prilažu se druge isprave iz kojih se može utvrditi identitet podnosilaca zahteva)
– Uverenje o državljanstvu Republike Srbije za dete. Uverenje ne sme biti starije od šest meseci, odnosno ne starije od godinu dana, ukoliko se zahtev podnosi u nadležnom diplomatsko–konzularnom predstavništvu Republike Srbije
– Izvod iz matične knjige rođenih za dete
– Prijava prebivališta deteta
– Dokaz o uplaćenoj naknadi za obrazac pasoša
– Za hitne slučajeve – dokaz koji potvrđuje razlog hitnosti postupka (u pisanoj formi).

Roditelji koji nisu venčani pored navedene dokumentacije prilažu i saglasnost koju oboje pišu u MUP-u i obostranu saglasnost o izdavanju pasoša za dete koja se overava u opštini

Ukoliko su roditelji razvedeni, zahtev za izdavanje pasoša podnosi roditelj kome je presudom o razvodu braka dete povereno na samostalno vršenje roditeljskog prava, uz prilaganje pravnosnažne presude o razvodu braka.

Ako je presudom o razvodu braka odlučeno da roditelji zajednički vrše roditeljsko pravo, u slučaju da je jedan od roditelja koji zajednički vrše roditeljsko pravo sprečen da lično prisustvuje podnošenju zahteva za izdavanje pasoša detetu, zahtev za izdavanje pasoša podnosi jedan od roditelja uz pisanu i overenu saglasnost drugog roditelja.

 

Izvor:zena.blic.rs
Foto:Twitter/VeronicaTVDER

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
10:40 TOP - SHOP
11:00 Parovi Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Čađava mehana
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
19:20 Upoznajte parove
21:00 Kviz: Soba sreće
21:30 Parovi - Live
02:30 Parovi - Live