Izvor:
26.04.2017 u 22:42
0

LISABON: Grad bez štikli, minića i silikona!

Zaboravite miniće, dekoltee, drečave boje, a kad spazite takvog nekog, sa 90% verovatnoćom možete da se kladite da je – stranac! Šminka je za ovdašnje cure suvišan detalj, a ako se negde i sretnete sa iscrtanim očima i usnama, onda je to diskretno i zatajno.

“Fado” i “obrigado” su prve dve reči koje naučite na portugalskom. I fakat, ovde u Lisabonu nekako sve stane u muziku i osmehe. Ne one španske, napadne i predvidive, već prave portugalske, isprva suzdržane, blage, ko ptica na grani dok ne prhne put visina.

Grad iz koga je Vasko de Gama 1497. zaplovio u nadi da će otkriti novi Put za Indiju danas otkrivaju turisti, kojih ima iz svih krajeva kugle zemaljske, od fanatičnih Japanaca naoružanim kartama i fotoaparatima, preko britanskih “bear drinkersa” & “hell raisersa” između 20-40 leta, koji ovde dolaze na ludi vikend-provod, pa do američkih penzosa sa štapovima i kačketima, koji se kreću u grupama ko marinci i ne skreću mnogo sa nacrtane staze.

Zamislite Beograd da je ceo crno-beo, od Vidikovca pa sve tamo do Mirijeva, pokriven sitnim kockama u te dve boje “grobarske”, kombinovane u više mozaika i šara – svaki deo grada ima svoju, prepoznatljivu. E, to vam je, rođaci, Lisabon. Ili Lišboa, kako ga speluju domoroci.

Grad u kome je umrla estetska hirurgija

Dok hodate tim kockama, koje se u talasima, sa sedam brda na kojima leži grad, slivaju prema reci Težo u podnožju, nema zapinjanja i psovanja, jer one imaju dušu za svačiju nogu, stopala se prosto lepe za njih, i vi plovite u susret…hm, videćete čemu.

Da li zbog tog arhitektonskog detalja ili nečeg trećeg, tek žene u Lisabonu ne nose štikle. Bar ja ne videh takvu. Lake ko antilope, skakuću u espadrilama ili nekim baletankama domaće i kineske proizvodnje, a stajling zaokružuju letnjim haljinama i lanenim pantalonama, koje ne otkrivaju ništa, a govore svašta.

Kad se već dotakoh mode…ono što ćete primetiti još na aerodromu jeste da je prestonica manje od dve države na Pirinejskom poluostrvu operisana od robnih marki i napadnih odevnih kombinacija. Mislim, ima toga u radnjama, ali ne i na ulici. Zaboravite miniće, dekoltee, drečave boje, a kad spazite takvog nekog, sa 90% verovatnoćom možete da se kladite da je – stranac! Šminka je za ovdašnje cure bezmalo suvišan detalj, a ako se negde i sretnete sa nacrtanim očima i usnama, onda je to diskretno i zatajno.

ne samo to, ovde nećete videti nijedno čudo estetske hirurgije, bar ne javno, na izvolte. Ni traga silikonskim sisama, usnama od kolagena, nada! Ukratko, odmor za oči.

Da se razumemo, balkanski sam bizgov kao i muški deo Vas koji ovo čitate, daleko od toga da mi smeta kad vidim žensko sa svim onim čime ga Bog obdari, ali moram priznati da mi je ova portugalska promena veoma prijala. Nije sve u mesu, ima nešto i u pakovanju.

ekspres
Foto:Twitter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter