parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

GRAD MAČAKA: Gde god se okrenete vidite mačke postoji čak i muzej!

Ovo je definitivno grad mačaka, gde god se okrenete vidite mačke, čak postoji i Muzej mačaka.

A postoji čak i Muzej mačaka. Lokalna radiostanica takođe se zove Mačka FM. Pa i univerzitet, I-CATS, što zapravo znači Međunarodni koledž napredne tehnologije. Reč je o malezijskom gradu Kucingu, što na tom jeziku zapravo znači mačka. 

Zašto je ovaj grad dobio ime po mačkama, iako je reč o području koje je inače poznato po majmunima? 

Više je teorija o tome. Prema jednoj teoriji, kada je Britanac Džejms Bruk, prvi radža malezijske države Saravak, stigao ovde oko1839. godine, u razgovoru sa stanovnikom pokazao je prema mestu upitavši kako se zove. Stanovnik je zabunom, misleći da je pokazivao na mačku u prolazu, rekao Kucing, pa je mesto tada dobilo taj naziv. 

Prema drugoj teoriji, Kucing je ime dobio prema drveću koje je nekad raslo na tom području, a njegov plod bilo je voće koje se zvalo mačje oko. Još je jedna teorija da su stanovnici svom gradu ime dali kada su otkrili neobične kratkorepe mačke na obali reke Saravak koja protiče kroz grad. 

Bilo kako bilo, mačke su obiežile ovaj grad u kojem žive Malezijci, Kinezi, Indijci kao i brojna lokalna plemena. Ipak, svi imaju neku povezanost s mačkama. Na primer, Kinezima je ona simbol dobre sreće. A svi ih stanovnici cene jer "kontrolišu" glodare. 

Čak se tokom 1950-ih dogodilo i to da je lokalna vlast u svojoj borbi protiv komaraca i štakora koji prenose malariju, upotrebivši prejake otrove, uticala na smanjenje populacije mačaka, što je izazvalo veliku zabrinutost. Zbog toga se krenulo u operaciju "Cat drop", u kojoj je britanska kraljevska avijacija spustila 14 hiljada mačaka u grad. 

Osim mačaka, Kucing nudi i mnogo više. Turisti ovde vole da dođu da probaju lokalne specijalitete. Nezaobilazna stanica na putu je Nacionalni park Močvare Kucinga, Nacionalni park Bako, brojne džamije i drugi muzeji.

 

B92.net
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
10:40 TOP - SHOP
11:00 Letnji kamp Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:05 Letnji kamp Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Letnji kamp Jutarnja kafica
14:00 Čađava mehana
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:35 Upoznajte parove
21:00 Kviz: Soba sreće
22:00 Letnji kamp - Live
02:30 Letnji kamp- Live