Izvor:
17.12.2017 u 22:48
0

MRAČNA PRIČA: Planina na atraktivnom ostrvu krije tragične sudbine ljudi!

Le Morn Brabant je planinisko poluostrvo na najjugozapadnijem delu ostrvske države Mauricijus. To je mesto koje se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, ali i mesto tragične prošlosti koje.

Na poluostrvu se nalazi istoimena visoka planina, čija prošlost otkriva mračnu priču.
Mauricijus je bio usputna stanica na kojoj su se zaustavljali transporti robova sa istoka, tokom 18. i u ranom 19. veku. Robovi koji bi, tokom tih pauza u plovidbi, uspevali da se dokopaju kopna, krili su se u planini.
Kada je 1835. godine grupa odbeglih robova videla ljude kako dolaze po njih, bez pogovora su odlučili da nipšto ne dozvole da ponovu budu uhvaćeni i bačeni u lance, pa su se bacili sa vrha planine.

Ovu tragediju, međutim, još većom čini to što zvaničnici, koji su dolazili u planinu, uopšte nisu želeli da ih ponovo zarobe, već da im saopšte da je ropstvo ukinuto.
Poluostrvo se na Uneskovoj listi našlo zbog svog velikog značaja za Kreolsku kulturu, ali i kao simbol borbe za slobodu.
Na planinu se danas penju profesionalni planinari, pošto je za stizanje na njen vrh potrebna veština i planinarska oprema. Ali se do manjeg vrha može stići uskom strmom stazom, u pratnji vodiča.
Onaj ko uspe da stigne do vrha, biće nagrađen spektakularnim pogledom koji se sa tog mesta pruža.

B92.net
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter