Izvor:
23.12.2017 u 14:17
0

NIJE STVORENO ZA LJUDE: Zabranjeno mesto na planeti, a evo i zašto! (VIDEO)

Ovo mesto se smatra zabranjenim jer nije pogodno za život.

Ako je tek oko 200 kilometara udaljen od centra Los Anđelesa, za Karizo znaju samo retki Amerikanci, prenosi Punkufer.rs.

Ova zapanjujuća ravnica u kalifornijskom okrugu San Luis Obispo, dugačka 80 kilometara i široka 24, proglašena je 2001. godine nacionalnim spomenikom SAD-a.

U 18. veku mala grupa španskih i portugalskih istraživača planirala je da je naseli, ali je naišla na nepremostive probleme, neprobojan planinski lanac Temblor, koji je sprečavao prodor sa severa.

Karizo se nalazi i na rasedu San Andreas, zbog čega je reč o prostoru sa jakom seizmičkom aktivnošću.

Zato ne čudi što je godinama bio jedno od najizolovanijih mesta u Kaliforniji.

S južne strane se prostire nešto pitomiji Kalijente Rendž, koji je pun monumentalnih stena, a u sredini Kariza nalaze se polja soli, koja se u retkim slučajevima kiše ispune vodom i pretvaraju u ogromna jezera.

Geografska izolacija i manjak pitke vode čine ravnicu Karizo mestom koje nije pogodno za život ljudi.

Otkako je prostor proglašen nacionalnim spomenikom, izgrađene su ulice koje su olakšale dolazak. Osim toga, uređeni su putevi za ljubitelje hodanja, biciklizma ili jahanja konja.

Uprkos tome, Karizo svake godine poseti samo 30.000 osoba. Poređenja radi, Nacionalni park Džošua Tri udaljen je od Los Anđelesa 225 kilometara, a svake godine poseti ga 1,6 miliona ljudi.

Alo.rs
Foto: Arthiva/Youtube

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter