AJFELOV TORANJ MENJA BOJU: Ova znamenitost će biti podvrgnuta trogodišnjoj restauraciji!

Ovo nije prvi put da Ajfelova kula doživljava promenu, a u svakoj je dobijala po novu nijansu.

Ajfelov toranj je jedno od najprepoznatljivijih obeležja Francuske i nema osobe koja ne zna kako izgleda. Čak i oni koji ga nisu videli uživo, znaju kako izgleda iz filmova ili sa razglednica i fotografija. Ovaj toranj je sagrađen 1889. godine za Svetski sajam, ali je prvobitno bio ofarban u svetlo crvenu boju.

Ova znamenitost će biti podvrgnuta trogodišnjoj restauraciji, a deo projekta je i to da toranj dobije svoju originalnu boju. Doduše, vlasti se još nisu odlučile da li će se držati trenutne braonkaste boje, ali kako izgleda, sve se više naginje ka originalnoj crvenoj.

Arhitekta i tvorac ovog tornja, Gistav Ajfel, je prvobitno odabrao crvenu boju iz estetskih razloga, da bi toranj čak i kada bi počeo da rđa izgledao privlačno.

Bilo kako bilo, ovo nije prvi put da Ajfelov toranj doživljava promenu, u stvari za vreme svake restauracije je dobijao po novu boju, uključujući oker, žutu i naranžastu u vrhu tornja, da bi izgledalo da se stapa sa nebom.

Valja napomenuti da se vlasti još nisu definitivno odlučile za boju, ali će toranj svakako biti sveže ofarban, samo je pitanje da li će se držati sadašnje boje ili prvobitne varijante.

Na kraju krajeva, milioni turista svake godine odlaze na ovaj toranj zbog zadivljujućeg pogleda na Pariz, a to čini da postojeća boja na tornju puca i da se mora renovirati.

 

Telegraf.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Kviz: Naslovna strana
11:55 Vesti
11:58 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:05 Serija: Suze moje sestre
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live