parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

PREDIVNO A OPASNO: Ako zaplivate u ovom jezeru MRTVI ste za sat vremena! (foto)

Na kupanje, sunčanje, pecanje i ostale aktivnosti ovde možete slobodno da zaboravite.

Jezero Karačaj koje se nalazi u Južnom Uralu, poznato je od 18. veka, a iako izgleda prelepo, jedno je od najzagađenijih mesta na planeti.

Pristup ovom jezeru je zabranjen, pa na kupanje, sunčanje, pecanje i ostale aktivnosti ovde možete slobodno da zaboravite.

Najgora situacija dogodila se devedesetih godina 20. veka, kada je samo sat vremena stajanja na obali moglo da vas ubije jer biste primili smrtonosnu dozu rendgenskog zračenja.

Ali, zašto je ovo jezero toliko opasno?

Industrijsko postrojenje "Majak", jedan od najvećih nuklearnih objekata u SSSR, počelo je 1951. sa skladištenjem radiokativnog otpada u jezeru.

U jezeru se vremenom skupilo toliko opasnog taloga, da je njegova voda imala nivo zagađenja od 120 miliona kirija. Poređenja radi, nivo radijacije nakon najpoznatije nuklearne nesreće, u Černobilju, iznosio je upola manje

U okolnim mestima i dalje žive stanovnici koji se ne žele da napuste svoje domove, pa još udišu kontaminiranu prašinu i piju zagađenu vodu, uprkos tome što se ne približavaju jezeru.

Novinari danas mogu da posete jezero, ali moraju da izdejstvuju razne dozvole. Jezero je danas zatrpano betonom, koji drži radioaktivni talog dalje od obale.

Vremenom će se dodavati novi slojevi šljunka i zemlje, dok se jezero ne "zakopa", a ovo je samo još jedna u nizu tužnih priča o tome koliki neprijatelj prirode čovek može da bude.

 

Kurir-stil.rs
Foto:Instagram

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost