JEFTINA I PRELEPA EVROPSKA DESTINACIJA: Najšareniji grad u kojem se jede najslađi hleb!

Očuvane kamenite ulice i istorijski centar grada pod zaštitom Uneska samo su deo znamenitosti isprepletenih modernim sadržajima za sve generacije.

Zamislite vašu sledeću destinaciju - grad u kojem nesmetano možete da prolazite ulicama i istražujete, bez da se sudarate s hordama turista, a prepun zanimljivosti!

Ovo zvuči kao Talin, prestonica Estonije, čija je gradska atmosfera neverovatno opuštena, a prelepa!

Očuvane kamenite ulice i istorijski centar grada pod zaštitom Uneska samo su deo znamenitosti isprepletenih modernim sadržajima za sve generacije, uključujući veliki izbor mesta za izlaske.

Boraveći u Talinu imaćete priliku da upoznate estonsku kulturu i način života, a pažnju obratite na neke zanimljivosti poput jezika koji verovatno nećete razumeti.

Naime, iako je estonski jezik u istoriji bio pod uticajem susednih jezika švedskog, litvanskog i ruskog, s njima ne deli isto, indoevropsko poreklo. On pripada finskoj grani ugrofinske jezičke porodice, što ga čini nerazumljivim izvornim govornicima evropskih jezika. Razumljiv je eventualno Fincima i Mađarima, čiji jezici dolaze iz iste porodice.

Osim u razumevanju jezika, u Estoniji obavezno morate da se okušate i u isprobavanjutradicionalnih specijaliteta. Probajte svežu ribu iz finskih jezera ili divljač, koji su tamo omiljena poslastica. Što se ribljih delikatesa tiče, marinirana jegulja ovde nosi titulu najpopularnijeg ribljeg jela. Iako možda nekima ne zvuči kao delikates, ukus obično oduševi svakog ko je proba.

Jedan estonski desert takođe ostavlja bez daha, pa obavezno potražite kringel - slatki hleb u čije se testo stavlja kakao, marcipan, bademi ili orasi, a peče se u obliku pletenice.

Da biste upoznali sve znamenitosti estonske prestonice, najbolje je da se lenjo prepustite vodiču, a u plan putovanja možete da uključite i celodnevnu posetu Helsinkiju. Za ovakvu vrstu putovanja dovoljno je 3 dana, pa su prvomajski praznici možda idealan period baš za posetu Estoniji!

 

Kurir-stil.rs
Foto: Instagram 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Kviz: Naslovna strana
11:55 Vesti
11:58 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:15 Serija: Suze moje sestre
15:15 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:05 Serija: Suze moje sestre
19:00 Upoznajte Parove
21:00 Goli život
22:00 Parovi - Roditeljski sastanak
02:30 Parovi - Live