Izvor:
21.08.2016 u 19:58
0

NAJSTARIJI STANOVNIK EVROPE JE BOSANAC: Neverovatno koliko ima godina!

Evropski najstariji stanovnik ima 1075 godina, poreklom je sa ovih prostora, živi u brdima severne Grčke i zove se – Adonis.

Broj godina jasno daje do znanja da nije u pitanju ljudsko biće.

Adonis je drvo, bosanski bor, star ceo milenijum i otkrila ga je grupa naučnik sa Univerziteta u Majncu, Arizoni i sa Stokholmskog Univerziteta, koji su svoje otkriće objavili u petak.

Ovaj vremešni "Bosanac" nalazi se na planini Pind, blizu grčke granice sa Albanijom.

Ovaj novootkriveni "dekica" ipak i dalje zaostaje za najstarijim drvetom na svetu i to za nekoliko hiljada godina, koje se nalazi na Belim planinama u Kaliforniji i staro je oko 5000 godina, piše CNN.

Međutim, Adonis će zasigurno biti zapisan u istoriji, jer ovo drvo je imalo 100 godina kad je Makbet krunisan za kralja Škotske i 750 kad je Isak Njuton formulisao zakon kretanja,

– Neverovatno je da je ovako veliki i složen "organizam" preživeo tako dugo u takvom okruženju – navodi Pol Krusic, koji je vodio čitavu ekspediciju.

Naučnici se nadaju da će im ovo otkriće pomoći u otkrivanju istorijskih detalja o klimatskim uslovima i uticaju okoline, unazad stotinu godina.

Inače, bosanski bor uspeva u planinskim područjima Balkana i južne Italije a poznat je po tome što raste veoma sporo.

CNN
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter