SUZE SVETOG LAVRENTIJA: Ne propustite ovaj fenomen, pravac u prirodu za vikend i uživajte u nebeskom spektaklu! (VIDEO)

 

 

Perseidi, nebeski spektal u narodu poznatiji kao suze Svetog Lavrentija, dogodiće se u noći između 11. i 12. i 12. i 13. avgusta, kada će i učestalost zvezda padalica porasti.

- Ove godine aktivnost ovog roja biće relativno mala, pa ne treba očekivati previše, samo 60 meteora po satu - kaže Branko Simonović, iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Tokom godine moguće je posmatrati mnogo meteorskih rojeva, a najpoznatiji meteorski roj jesu Perseidi, jer su aktivni tokom leta, a najbolje se vide kada je nebo vedro.

- Uslovi za posmatranje ovog događaja biće odlični samo u prirodi, daleko od svetlosnog zagađenja gradova i naselja. Nažalost, stanovnici velikih gradova neće imate priliku da vide ovaj nebeski spetakl -objašnjava Simonović.

Prema njegovim rečima, posmatranje meteora predstavlja lepu priliku da uživate u neverovatno prirodnom fenomenu.

- Meteori se posmatraju iz ležećeg položaja, jer ćete tako videti najveći deo neba. Posmatranja može biti veoma zabavno, takođe i opuštajuće, ali i korisno, ukoliko se ispostavi da se želje koje zamislimo kada vidimo zvezdu padalicu ostvaruju - savetuje Simonović.

 

 

 Kako kaže, Perseidi su meteorski roj kojima je radijant odnosno polazna tačka iz koje se šire, u sazvežđu Perseju, a vidi se svake godine u ovo doba, kada je aktivnost meteorskog roja od 90 do 120 meteora na sat.

- U međuplanetarnom prostoru kreću se krhotine, veoma mala tela, sa kojima se Zemlja ponekad sudari. Takvo telo se naziva meteorid. Pošto uleti u atmosferu ovo telo se usled trenja sa česticama vazduha veoma ugreje, a to se s površine Zemlje vidi kao svetli trag odnosno meteor ili zvezda padalica - objašnjava Simonović.

 

Izvor: Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Kviz: Naslovna strana
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Provodadžija
13:55  Vesti
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Čađava mehana
21:20  Provodadžija
22:20  Sudbine
23:20  Novajlije reality