Izvor:
03.09.2018 u 08:30
0

NEĆE VAM MOĆI NIŠTA: Naučite kako da postanete mentalno jaki!

Svi želimo da budemo produktivniji na poslu, srećniji u vezi i generalno uspješniji u životu. To je, međutim, lakše reći nego uraditi. Čak iako imamo cilj ispred sebe i znamo kako da do njega stignemo, čini se da nas nešto uvijek sprečava da damo sve od sebe i budemo istrajni i onda kada nam okolnosti baš nisu naklonjene.

Biti mentalno jak je velika prednost u današnjem svijetu. Urođeni talenat će vam pomoći da napredujete samo donekle. Bez mukotrpnog rada, snage volje i psihičke stabilnosti nećete daleko dogurati.

Poslušajte sljedeće savjete ako i vi želite da budete mentalno jači i spremni da se suočite sa svim izazovima u životu.

1. Suočite se sa negativnim emocijama

Ako ste preplavljeni negativnim emocijama i ne znate šta ćete sa sobom, nemojte odmah da izaberete laka rješenja kao što su negiranje problema, bježanje od stvarnosti pretjeranim konzumiranjem alkohola, izolaciju od okoline i uzimanje ljekova za smirenje. Razmislite dobro o onome što vas muči i potrudite se da pronađete zdrav način da se suočite sa problemima. Izjadajte se osobi kojoj vjerujete, fizički se aktivirajte, pronađite nešto da radite, a mnogi smatraju i da je meditacija dobro rješenje za privremeno smanjenje stresa.

2. Ponekad odlažite zadovoljstvo

Svi volimo da odmah budemo nagrađeni za uložen trud, ali to nije recept za uspjeh u dugom roku. Ovo nije samo naše mišljenje. Naučnici su odradili pregršt eksperimenta koji potvrđuju tezu da strpljivije osobe bolje prolaze u životu od onih koji moraju da imaju sve sada.

3. Naučite da kažete NE

Za mnoge od nas, reći NE na prijedloge drugih je prilično teško. Istraživanja su, međutim, otkrila da oni koji ne umiju da odbijaju stvari, češće pate od stresa i depresije i teže im padaju obaveze. Mentalno jaki ljudi nemaju ovaj problem. Oni su poznati po svojoj spremnosti da kažu NE kada im neko predloži nešto što im ne ide u korist. Ponekad je potrebno suprotstaviti se ljudima i staviti im do znanja da je nedopustivo da nas iskorišćavaju za svoje ciljeve bez imalo brige o našim stavovima i osjećanjima.

4. Prestanite da krivite druge za svoje loše odluke

Naučite da preuzimate odgovornost za svoje odluke. Ako nešto krene po zlu, to ne znači da je neko drugi kriv za to. Možda ste jednostavno napravili lošu procjenu ili niste imali sreće. Čak iako postoji odgovornost drugih za vaše loše rezultate, ne trošite mnogo vremena na nezadovoljstvo jer će vas to u konačnici paralizovati i fokusirati na razmišljanje o nečemu što se već dogodilo umjesto da budete okrenuti ka novim izazovima u budućnosti.

5. Ne budite previše kritični prema sebi

Biti svjestan svojih nedostataka je svakako poželjno ako želimo da napredujemo kao ličnost i poradimo na njihovoj minimizaciji, ali to ne znači da treba da budete opsjednuti svojim manama. Takvo osjećanje vrlo lako prelazi u defetizam i odustajanje od učestvovanja prije nego što je utakmica počela. Ponekad treba vjerovati u sebe i biti donekle egoističan kako bi se postigli najveći rezultati u svim sferama života.

Kolektiv.me
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter