Izvor:
06.09.2018 u 19:32
0

„SVE ZA DRUGE, NIŠTA ZA SEBE“: Znate li ko je Niko Miljanić i zbog čega je ovaj veliki čovek zadužio Srbiju!

Tri puta je student medicine Niko Miljanić prekidao svoje studije u Parizu da bi, kao srpski dobrovoljac, učestvovao u oba Balkanska, a zatim i u Velikom ratu.

Kao ratni hirurg i asistent najboljih francuskih lekara nastavlja da radi sve do 1920. godine, kada na poziv doktora Milana Batuta i doktora Vojislava Subotića dolazi u Beograd, da napaćenoj Srbiji pomogne u osnivanju preko potrebnog Medicinskog fakulteta..

U proleće naredne godine, osniva Institut za anatomiju, kao temelj medicinske nauke.

Njegov otac, Petar Miljanić bio je prvi školovani hirurg u Crnoj Gori. Kao ugledan i uspešan lekar smatrao je da je dobro plaćen za svoj posao, pa je insistirao da se siromašni moraju lečiti besplatno.

Na njegovom grobu i dan danas stoji epitaf: "Sve za druge, ništa za sebe".

Tako je i njegov sin Niko imao želju da besplatno leči sve siromašne ljude, a to je i ostvario 1934. godine tako što je, uz veliku pomoć svoje supruge, potrošio celokupno njeno nasledstvo da bi izgradio bolnicu "Sveti Vasilije Ostroški" u koje su besplatno lečeni siromašni Beograđani.

Doktor Niko bio je član Francuske hirurške akademije, odlikovan je Legijom časti i Ordenom narodnog oslobođenja. Preminuo je 1957. godine, prilikom posete internacionalnom kongresu hirurga u Meksiku.

Anatomski institut Medicinskog fakulteta u Beogradu, ali i bolnica u Nikšiću, danas nose njegovo ime.

Izvor: Blic
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter