Izvor:
08.10.2017 u 13:25
0

OPASNOST OD PAUKOVA: Najezda smrtonostnih vrsta preti Evropi!

Evolucija klime u Evropi stvara uslove života koji sve više odgovaraju suptropskim vrstama pauka, zbog čega postoji opasnost od dolaska otrovnih vrsta – upozorio je profesor zoologije Volfgang Nentvig.

Stari kontinent mogao bi da se nađe u opasnosti zbog navale 87 novih vrsta paukova koji su u poslednjih 150 godina naselili Evropu.

Naime, s dolaskom hladnijeg vremena pauci traže svoja skloništa u našim domovima, a njihov broj će ubrzano rasti zbog jačanja svetske trgovine, navodi se u studiji Univerziteta u Bernu.

Istraživači s instituta za zoologiju ističu da nova vrsta pauka u Evropu stiže svake dve godine, a ta dinamika bi mogla da se promeni i da počnu da dolaze svake godine, prenosi „Pinkom“.

U studiji se navodi da su „uvezene vrste“, pre svega one koje potiču iz Azije, često veće od autohtonih.

Evolucija klime u Evropi stvara uslove života koji sve više odgovaraju suptropskim vrstama pauka, zbog čega postoji opasnost od dolaska otrovnih vrsta – upozorio je profesor zoologije Volfgang Nentvig.

On je dodao da je s jedne strane dobro imati pauke jer hvataju razne insekte, njihov otrov se koristi u farmaceutskoj industriji, ali ipak ih nije prijatno posmatrati dok osvavaju ćoškove po domovima.

Javlja se i strah od pauka ili arahnofobija, koja je jedna od najučestalijih ljudskih fobija, a istraživanja pokazuju da se oko 15 odsto ljudi užasava te životinje. Sa druge strane, oni se nas ne boje, a poput većine hladnokrvnih životinja, privlače ih topli ljudski domovi.

Telegraf.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter