Izvor:
01.10.2018 u 09:08
0

TAJNA JE U OVIH DESET AKTIVNOSTI: Evo zašto su neki ljudi uvek raspoloženi i spremni za rad!

Da li ste se ikada zapitali kako to da su pojedine osobe uvek dobro raspoložene i uvek spremne za rad, dok je većina drugih stalno premorena i nemotivisana?

Za svakodnevne aktivnosti potrebno nam je mnogo energije, a da bismo je imali, moramo se brinuti za svoje telo, mozak i dušu. Dnevna rutina podrazumeva nekoliko dobrih i zdravih navika.

Želite i vi biti motivisani i raspoloženi? Pratite ove savete:

Budite se ranije

Ranoranioci su aktivniji, češće vežbaju i ne preskaču doručak. Svakog dana ustajte 5 minuta ranije sve dok ne dostignete svoje željeno jutarnje vreme ustajanja – između 6 i 7 časova. Čim ustanete iz kreveta, uradite nekoliko vežbi istezanja.

Ne preskačite doručak

Doručak je najvažniji dnevni obrok. On nam daje energiju za početak dana. Idealan doručak bi trebalo da se sastoji od 25% proteina, 25% ugljenih hidrata i 50% voća ili povrća.

Unosite dovoljno tečnosti

Organizmu je neophodno obezbediti neophodnu hidrataciju, jer je svakoj našoj ćeliji potrebna voda. Dan započnite čašom tople vode ili limunadom, a na poslu držite flašu vode pored sebe kako ne biste zaboravili na redovan unos tečnosti.

Šetajte

Poznato je da previše sedenja ugrožava zdravlje, zato je potrebno što češće ustajati, naročito ako radite u sedećem položaju, jer ćete na taj način uticati na cirkulaciju krvi. Tokom radnog dana nekoliko puta uradite čučnjeve sa ispruženim rukama. Ako ste u mogućnosti, izađite na svež vazduh i uvek se koristite stepenicama.

Nosite ručak od kuće

Ako sami pripremate jelo koje ćete pojesti na poslu, uspešno ćete kontrolisati unos kalorija, kao i namirnice koje unosite. Birajte lagane obroke sa puno povrća i celih žitarica. Kada osetite napad gladi, poslužite se zdravim grickalicama poput orašastih plodova.

Vežbajte na poslu

Nekoliko laganih vežbi usred dana pomoći će vam da povratite energiju, pojačate koncentraciju i smanjite stres. U zavisnosti od vaših radnih uslova, odaberite par vežbi i praktikujte ih u toku dana.

Pešačite

Ako ste u mogućnosti, hodajte do posla ili natrag do stana, ili izađite nekoliko stanica ranije iz tramvaja ili autobusa. Tako ćete poboljšati mentalno i fizičko zdravlje.

Večerajte u isto vreme

Kasni obrok može imati veliki uticaj na kvalitet sna, stoga je najbolje večerati u periodu između 18 i 19 časova, odnosno 3 časa pre odlaska na spavanje. Kao idealna večera nameću se riba, povrće i žitarice.

Spremite se za spavanje

Kvalitetan san neophodan je preduslov za zdravlje. Pre spavanja ne radite ništa stresno, ne konzumirajte kafu i bavite se laganim aktivnostima. Opustite se uz muziku, čitanje ili film. Sve ekrane ugasite najmanje pola sata pre spavanja.

Priredite sebi toplu kupku

Za savršen kraj dana, spremite sebi toplu kupku i prepustite se uživanju. Ako želite, još jednom se istegnite i zaokružite svoje dnevne aktivnosti.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter