Izvor:
04.10.2018 u 10:41
0

Astronomi otkrili mesec van Sunčevog sistema! (VIDEO)

Astronomi su pronašli prvi mesec izvan sunčevog sistema, veličine i mase Neptuna koji kruži oko planete veličine Jupitera, ali s 10 puta većom masom.

Otkriće je pravo iznenađenje, ne zbog toga što dokazuje da meseci postaje bilo kuda, već činjenice da je samo pitanje vremena da se pronađe još jedan u zvezdanom sistemu, piše australijski Njuz.com.

Naučnici su bili iznenađeni izgledom egzomeseca koji se dosta razlikuje od našeg meseca koji je kamenit i, kako je nedavno otkriveno, ima led.

"Ogroman je i čudan, ako ga upoređimo sa našim prirodnim satelitom", kazao je profesor astronomije Dejvid Kiping.

Novootkriven egzomesec i egzoplaneta koja oko njega kruži, procenjeno je da je nekoliko puta veća od naše najveće planete iz solarnog sistema Jupitera. Obe su gasne, i nalaze se na udaljenosti od 8.000 svetlosnih godina od Zemlje.

Profesor Kipin i autor studije Aleks Tiči, student Kolumbija Univerziteta, kaže da njihove istraživanje koristeći tio NASA-in svemirski teleskop Kepler i svemirski teleskop Hubble koji kruži oko Zemlje brzinom od osam kilometara u sekundi. svemira omogućava prvi jasan dokaz egzomeseca.

Egzomesec je veći od našeg Meseca, prosečne veličine i mase Neptuna, naše najmanje gasne planete. Egzomesec i njegova planeta Kepler-1625, slična je temperaturi našeg sunca.

Egzomesec orbitira oko 3 miliona kilometara oko svoje planete.

Kiping, koji je "većinu odraslog života posvetio potrazi za egzomesecima", vrlo je oprezan prema mogućem otkriću.

U potrazi za egzomesecima, astronomi tragaju za smanjenjem – zamućivanjem svetlosti zvezde prilikom prolaska – tranzita planeta.

Do sada naučnici su otkrili više od 3000 egzoplaneta.

b92.net
Foto:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter