ČUVAJTE SE: Svakodnevno ste u kontaktu sa njima, a oni su pravo leglo BAKTERIJA!

 

Zamislite samo što se sve taloži na slušalicama, od mrtvih ćelija kože do voska iz ušiju i bakterija. Izuzetno je važno redovno ih čistiti da bi se smanjila opasnost od infekcije. 

Prema studiji, česta upotreba slušalica koje se stavljaju u uho povećava razmnožavanje bakterija unutar bubne opne. Osim toga, tokom vežbanja ili u vreme velikih vrućina se pojačano znojite, a to doprinosi razvoju loših bakterija.

Upotreba slušalica dok telo proizvodi velike količine znoja može dovesti do takozvanog plivačkog uha (upala spoljnog uha), bolne infekcije ušnog kanala.

Stručnjaci upozoravaju kako deljenje svojih slušalica s drugima nije dobra ideja i to bi trebalo izbegavati. Razlog su upravo bakterije koje se mogu nalaziti i u vašim, ali i u tuđim ušima, a slušalicama ćete ih preneti jedno drugome. Osim bakterija, na slušalicama ostaju i tuđi vosak i mrtve ćelije kože, a to je nešto što ne želite svesno stavljati u svoje uši.

Kako ih održavati?

Slušalice se moraju očistiti mekom, jedva vlažnom krpom, nikad mokrom. Preporuka je kupiti profesionalna sredstva za čišćenje audio-opreme, ali ako to nemate pri ruci, pomoći će i neke stvari koje već imate kod kuće. Blagi deterdžent za posuđe će solidno očistiti slušalice, ali treba paziti da se elektronika ne ošteti.

- Krpicu navlažite s malo deterdženta i malo mlake vode, pa tapkajte nežno po slušalicama.
- Ukoliko se neki delovi slušalica mogu odvojiti, svakako to uradite, jer ćete imati priliku bolje ih očistiti.
- Možete pokušati, ako je potrebno, naslage prljavštine i prašine očistiti starom četkicom za zube.
- Takođe, alkohol je odlično pomagalo - ubija bakterije, uklanja naslage nečistoće i brzo isparava.
- Ako ništa drugo nemate pri ruci, pomoći će vam i vlažne maramice za čišćenje naočara. Naime, one u sebi često imaju alkohol.

 

Alo.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost