Izvor:
21.10.2018 u 09:02
0

DOBIĆE DRUGA: Kina šalje u orbitu veštački Mesec koji će sijati jače nego pravi! (VIDEO)

Nova alternativa staroj, dosadnoj uličnoj rasveti, veštački Mesec, osvetljavaće delove jugoistočne Kine.

Kina planira da lansira u svemir satelit koji bi osvjetljavao do 80 kvadratnih kilometara zemlje ispod sebe. Veštački mesec, kako ga zovu, u stanju je da zameni uličnu rasvetu i već je neko vreme u razvoju, piše Miror.

Svetlo koje će proizvoditi taj satelit biti će osam puta sjajnije od pravog Meseca. Pri tome, za razliku od pravog Meseca moći će se upravljati količinom svetlosti, kako bi osvetljavao između 10 i 80 kvadratnih kilometara.

Satelit će se fokusirati na grad Čengdu, jedan od tri najnaseljenija u zapadnoj Kini. U tom području živi oko 14,5 miliona ljudi. Projekat razvija Institut iz Čengdua koji očekuje lansiranje satelita 2020. godine.

Ali neki izražavaju zabrinutost kako će tako jako svetlo uticati na divlje životinje na osvetljenom području. Odgovor je kako sjaj ovog meseca stvara svetlost na nivou sumraka, pa se ne razlikuje baš toliko od svetlosti prirodnog Meseca.

Izvor: Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter