SAVRŠENI LJUDSKI DIZAJN: Neobične činjenice o nekim delovima tela za koje mislite da vam ni ne trebaju!

 

Dok su neki delovi tela precenjeni, o drugima ne razmišljamo uopšte. Da li znate za šta nam služe sledeći deliči u u/na ljudskom telu? 

Obrve

Osim toga što se danas velika pažnja posvećuje njihovom šminkanju, obrve zapravo služe za zaštitu očiju od sunca, vode i prljavštine. Takođe, one igraju važnu ulogu u prepoznavanju osobe.

Dlake ispod pazuha

U praistorijsko vreme, dlake su služile kako bi stvorile određen, specifičan miris svakog pojedinca, u cilju privlačenja suprotnog pola. Danas, one baš i nemaju neku ulogu, pa se često i skidaju sa tela.

Krajnici

Kao deo limfnog sistema, krajnici štite telo od infekcija tako što u sebe prikupljaju bakterije i viruse. Oni se uklanjaju jedino ukoliko dovode do hroničnih oboljenja ili sprečavaju disanje.

Nokti na rukama

Većina sisara ima kandže, a naši nokti su manja i slabija verzija kandži. Našim precima nokti su služili da dohvate voće sa viših grana, a danas, imaju estetsku ulogu.

Umnjak

Našim precima ovi zubi služili za usitnjavanje hrane poput korenja i oraha, naročito kada su im prednji zubi ispadali. Danas, oko 35% ljudi nikada ne doživi izrastanje umnjaka. Uglavnom, oni se danas vade, jer nemaju funkciju, a mogu da izazovu probleme, od upala, preko kvarenja ostalih zuba.

Resica na nepcu

Niko zapravo ne obraća pažnju na onu viseću stvarčicu nazad u grlu, zar ne? Osim možda u nekim crtaćima. Bilo kako bilo, mi se sada ovde bavimo njenom funkcijom. Iako postoje brojne teorije, najočiglednije je da ova resica služi za kontrolu gutanja pljuvačke (tokom života proizvedemo dovoljno pljuvačke da napunimo dva bazena).

Slepo crevo

Dodatak debelog creva, slepo crevo izgleda kao da pravi više štete nego koristi. Naime, kada se upali, može da dovede do pucanja i infekcija koje mogu biti fatalne. Kada se ukloni, ne ostavlja nikakve posledice po organizam.

 

 

 

Izvor:Opušteno.rs
Foto:Instagram/printscreen/tassilo__1989
Foto: S media

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18.10 Glamur
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:25 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live