ODRŽANA TRIBINA U NOVOM SADU NA TEMU: Zašto mladi odlaze iz Srbije?!

Organizacija "Srbija 21 - Centar za buduću Srbiju" održala je u Novom Sadu tribinu na kojoj su govorili njen osnivač Nenad Konstantinović, član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković i predsednik Color Pres Grupe Robert Čoban.

- Mi smo kao organizacija procenili da u društvu nema dovoljno dijaloga na ovu temu, zato smo uradili dva israživanja. Jedno, na uzorku od 1000 ispitanika u Srbiji, sa pitanjem da li bi otišli iz zemlje i drugo u dijaspori, na uzorku od 2200 ispitanika sa pitanjem zašto su otišli i kako vide Srbiju danas", objasnio je Konstantinović navodeći da je 22 odsto ispitanika reklo da je razmišljalo da ode iz zemlje, od toga je 40 osto mladih, između 18 i 29 godina.

Većina ispitanika je rekla da bi otišla u zemlje Evropske unije, a samo 2 odsto njih bi otišlo u Rusiju, naveo je Konstantinović, primetivši da je poznato da prema Rusiji postoji izvesan emotivni odnos. 

On je napomenuo da je ljudima koji bi otišli ekonomski razlog presudan, a ljudima u dijaspori bitniji su izvesnost i sigurnost.

- Ova tema je dobra, jer nije dnevno-politička, već strateška, a ja sam želeo da je, kroz ovu tribinu, iz ekonomskog ugla rasvetlimo što više - rekao je Vladimir Vučković, dok je Robert Čoban napomenuo da Srbija nije jedina zemlja iz koje ljudi odlaze. 

- Odlaze i iz zemalja koji imaju bolji životni standard. Nisu standard i novac na prvom mestu, nego pravna država, osećaj perspektive, to je ono što smo imali do devedesetih. Moramo mnogo toga da uradimo da bi se taj negativan trend zaustavio - rekao je predsednik Color Pres Grupe.

 

 

Izvor: Tanjug
Foto:  Instagram/printscreen/ig_srbija

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost