Izvor:
06.12.2018 u 20:29
0

ODRŽANA TRIBINA U NOVOM SADU NA TEMU: Zašto mladi odlaze iz Srbije?!

Organizacija "Srbija 21 – Centar za buduću Srbiju" održala je u Novom Sadu tribinu na kojoj su govorili njen osnivač Nenad Konstantinović, član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković i predsednik Color Pres Grupe Robert Čoban.

– Mi smo kao organizacija procenili da u društvu nema dovoljno dijaloga na ovu temu, zato smo uradili dva israživanja. Jedno, na uzorku od 1000 ispitanika u Srbiji, sa pitanjem da li bi otišli iz zemlje i drugo u dijaspori, na uzorku od 2200 ispitanika sa pitanjem zašto su otišli i kako vide Srbiju danas", objasnio je Konstantinović navodeći da je 22 odsto ispitanika reklo da je razmišljalo da ode iz zemlje, od toga je 40 osto mladih, između 18 i 29 godina.

Većina ispitanika je rekla da bi otišla u zemlje Evropske unije, a samo 2 odsto njih bi otišlo u Rusiju, naveo je Konstantinović, primetivši da je poznato da prema Rusiji postoji izvesan emotivni odnos.

On je napomenuo da je ljudima koji bi otišli ekonomski razlog presudan, a ljudima u dijaspori bitniji su izvesnost i sigurnost.

– Ova tema je dobra, jer nije dnevno-politička, već strateška, a ja sam želeo da je, kroz ovu tribinu, iz ekonomskog ugla rasvetlimo što više – rekao je Vladimir Vučković, dok je Robert Čoban napomenuo da Srbija nije jedina zemlja iz koje ljudi odlaze.

– Odlaze i iz zemalja koji imaju bolji životni standard. Nisu standard i novac na prvom mestu, nego pravna država, osećaj perspektive, to je ono što smo imali do devedesetih. Moramo mnogo toga da uradimo da bi se taj negativan trend zaustavio – rekao je predsednik Color Pres Grupe.

Izvor: Tanjug
Foto: Instagram/printscreen/ig_srbija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter