Izvor:
19.12.2018 u 07:56
0

DA LI STE ZNALI OVO : Zašto avioni i dalje imaju pepeljare!

Prema zakoniku Federalne uprave za letenje, pepeljara u toaletu, baš kao i na primer sedište u avionu spada u manje ni više nego opremu propisanu zakonom, i svaki je avion mora imati.

Pokušajte objasniti nekom ko sad ima dvadesetak godina kako je ranije pušenje u avionima bila normalna stvar.

Rezultat će verovatno biti začuđeni pogled i misao – ovom se nešto ozbiljno pobrkalo u glavi.

Bioskopske dvorane, televizijske emisije, dugotrajne političke sednice, restorani – sve su to nekad bila mesta u kojem su pušači uživali u svojem dimu cigarete. Marlboro kauboji bili su slavni, televizije su vrtele reklame o duvanskim proizvodima, a danas svega toga više nema, kao uostalom, ni pušenja u avionima.

Danas u zapadnom svetu (istok je još uvek raj za poroke) često nije dozvoljeno pušenje ni u nekim parkovima, pa ćete se mladom kolegi morati potruditi dobro objasniti kako je nekad bilo moguće pušiti u avionu.

Pre dosta godina, ne samo da ste na par hiljada metara visine mogli zapaliti i uživati u dimu, već ste cigarete mogli kupiti direktno od stjuardesa! Cela ta praksa prestala je s primenom krajem devedesetih kad su počele velike kampanje protiv pušenja, ali iz nekog neobičnog razloga, pepeljare su još uvek ostale deo aviona. Pitaćete se sa pravom, zašto je to tako?

Prema zakoniku Federalne uprave za letenje, pepeljara u toaletu, baš kao i na primer sedište u avionu spada u manje ni više nego opremu propisanu zakonom, i svaki je avion mora imati. Naime, uprkos zakonu koji je davno izbacio dim duvana iz aviona, procenjeno je da ako neko odluči prekršiti pravilo i ipak zapali, najpre će to učiniti u toaletu. S obzirom da bacanje opuška u kantu za otpatke može izazvati požar, ipak je, kad je već prekršio ono što nije smeo, bolje da opušak baci u pepeljaru, koja se nalazi u vratima.

Tu nije kraj i zakon je ovde vrlo strog. Naime, ukoliko se neka od pepeljara ošteti, pravila kompaniju obvezuju da je moraju zameniti ili popraviti u roku od 10 dana (ako je 50% ili više pepeljara funkcionalno, inače se rok skraćuje na 3 dana). Na primer, pre devet godina let British Airwaysa je odložen, jer je osoblje tražilo ispravnu pepeljaru.

Iako ovo pravilo može zvučati smešno, putnici leta iz 1973. iz Rio de Janeira prema Parizu dali bi sve da su mogli imati pepeljaru na pravom mestu. Na tom letu 123 putnika izgubilo je život, jer je pilot zbog požara kojeg je izazvao opušak u kanti, bio prisiljen spustiti avion van piste.

Zato, pamet u glavu! U avionu se ostavite cigareta, a ako baš ne možete izdržati let od par sati, nipošto ne bacajte opušak na pogrešno mesto.

Izvor: Opusteno.rs
Foto: Twiter/printscreen/@APiedeRuta

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter