Izvor:
24.12.2018 u 14:20
0

KAKO DA SAZNATE SVOJU TAČNU LOKACIJU: Sve što niste znali o GPS-u! (foto)

GPS je skraćenica za globalni pozicioni sistem (global positioning system). Maleni uređaj sa GPS prijemnikom tačno prepoznaje vašu lokaciju, odnosno gde se na Zemlji nalazite u određenom trenutku. Ranije su ljudi koristili znakove u prirodi, mape i sl. kako se ne bi izgubili, ali danas GPS predstavlja najjednostavniji način da saznate svoju preciznu lokaciju.

Kada govorimo o GPS-u, obično podrazumevamo GPS prijemnik, ali zapravo se radi o grupi od 24 satelita koji se nalaze u orbiti naše planete i o još 5 postrojenja na Zemlji koji održavaju satelite na potrebnoj udaljenosti na nadmorskoj visini od 10 900 milja. Sateliti kruže oko Zemlje dva puta dnevno, a kreću se tako da se na bilo kojem delu Zemlje, u svakom trenutku može pristupiti barem četiri satelita.

Ovaj je sistem razvila i prva počela koristiti vojska SAD-a kao vojni navigacijski sistem. Ideju je osmislio američki odsek za odbranu 1970. godine. Korišćen je za određivanje tačne pozicije raketa i podmornica budući da se prethodne metode nisu pokazale toliko preciznim pa su na njihovu efikasnost u velikoj meri uticali vremenski uslovi, neprijateljska ometanja i sl. GPS je postao dostupan civilima i ostalom stanovništvu 1980. godine.

Princip delovanja GPS prijemnika je da pronađe četiri ili više satelita i izračuna udaljenost od svakog od njih kako bi na osnovu tih podataka odredio vlastitu poziciju. Proračun počiva na principu trilateracije što se odnosi na određivanje položaja određene tačke na Zemlji putem geometrijskih načela trougla.

Funkcionisanje GPS-a

Kao prvo, GPS funkcioniše na otvorenom i efikasnost je kad je vidljivost neba visoka. Upravo zato ne može pravilno raditi na zakrčenim mestima gde se nalaze visoke zgrade i šume.

Umreženi sateliti šalju signale o vremenu i podatke o svojoj lokaciji do prijemnika na Zemlji. Ti signali putuju brzinom svetla. Zbog toga što su neki sateliti udaljeniji, a neki bliži prijemniku, signali iz njih stižu do prijemnika u različito vreme. Udaljenost satelita od prijemnika računa se upravo na osnovu razlike u vremenu dolaska signala. Nakon računanja udaljenosti prijemnika od minimalno četiri GPS satelita, prijemnik daje podatke o svojoj trodimenzionalnoj lokaciji. Pri tome se polazi od pretpostavke da se prijemnik nalazi negde na površini zamišljene sfere u čijem se centru nalazi satelit. Nakon toga određuje se veličina svih sfera u čijim se središtima nalazi svaki od 4 satelita. Konačno prijemnik određuje svoju poziciju kao presek svih tih sfera.

Kada računamo udaljenost od jednog od satelita, poznato je da se nalazimo na površini imaginarne sfere koja ima jednak poluprečnik kao i udaljenost od poluprečnika satelita. Kad se izračuna udaljenost od drugog satelita, dolazimo do spoznaje da se naša lokacija nalazi negde na presečnoj tački ovih dveju sfera i time se određuje dvodimenzionalna lokacija. Nakon što se uzmu u obzir mere treće i četvrte sfere, dobije se uvid u tačnu trodimenzionalnu lokaciju prijemnika.

Izvor: Opusteno.rs
Foto: Wikipedia/Youtube

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter