Izvor:
28.12.2018 u 10:23
0

KAKO BEBE OTKRIVAJU SOPSTVENI IDENTITET: I kako se javlja strah od odvajanja!

Od rođenja do godine dana starosti, vaše dete neće moći razlikovati sebe od vas. Kad počne shvatati da vi niste deo njega, shvatiće da ga možete ostaviti i da će biti samo. Tako se počinje javljati strah od odvajanja – to je faza koju većina beba prolazi, a može trajati do druge godine detetovog života.

Jedno britansko istraživanje je pokazalo da deca mlađa od godinu dana ne shvataju sebe kao pojedince. Kad su ih postavili pred ogledalo, bebe su pokušale dodirnuti dete u ogledalu. Nakon što su na bebin nos stavili malo rumenila, svaka je beba pokušala dodirnuti nos u ogledalu. Sa 12-13 mjeseci imaju izraženiji osećaj vlastite ličnosti, pokazalo je navedeno istraživanje. Starija su deca dodirivala vlastiti nos kad su videli nešto crveno na nosu.

Dete će razvijati svoj osećaj individualnosti i identiteta još godinama. Kako će imati više samopouzdanja i kako će razvijati društvenost i naučiće se vratiti nakon što ga ostavite u jaslicama ili kod dadilje, nastaviće sa razvojem vlastitog identiteta. Obično se sa razvojem samosvesti razvija i želja da dobije ono što želi. Ovo je i koren detetovih gnevnih ispada.

U dobi od dve do tri godine, dete počinje samo istraživati svet, sve više se odvajajući od vas. Smejaće se kad ćete ga pokušati uloviti. Kad ste napolju iskušavaće vaše granice radeći stvari koje mu vi kažete da ne sme.

Kako bi dete razvijalo ličnost potrebna mu je vaša pomoć, kroz ljubav, pažnju i igru. Važno je da nauči da vam može verovati. Kako biste stekli poverenje, redovno brinite o detetu tako da ne bude gladno i da mu bude prijatno. Takođe igranje, smejanje i pažnja će mu pomoći da vam veruje. Potrebna mu je ovakva pažnja kako bi hrabro kročilo u istraživanje sveta.

Njegov osećaj nezavisnosti i samostalnosti možete negovati tako da mu dozvolite da izabere između dve igračke ili dve vrste hrane. Neka samo izabere koju od dve knjige ćete mu pročitati. Podstičite njegovu potrebu za nezavisnošću, ali dajte mu podršku kad je zatraži od vas. Kako raste, dete će naučiti samo raditi i druge stvari poput vezanja cipela, vožnje bicikla ili pravljenja sendviča. Ako vaše dete pati od velikog straha od odvajanja u dobi od 18 meseci, popričajte sa lekarom.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter