Izvor:
08.01.2019 u 12:09
0

ZAŠTO DECA POČINJU LAGATI: Saznajte kako se nositi sa time i kako sprečiti decu da lažu!

Zašto deca počinju lagati? Svako dete će u raznim fazama razvoja lagati. Iako je ovo sasvim normalno, neki se roditelji mogu uzrujati i osećati da je njihovo dete zločesto. Roditelji bi trebali shvatiti da je laganje normalno ponašanje u dečjoj dobi, tako da tom problemu mogu prići smireno i pravilno postupati.

Kako se nositi sa dečjim lažima, zavisi od situacije, detetovoj dobi i kućnim pravilima. Ali bitno je da shvatite zašto vaše dete laže i kako pristupiti tom ponašanju na konstruktivan način.

Laganje kod dece predškolske dobi

Deca će početi lagati već u predškolskoj dobi. Tada još nisu svesni činjenice da je laganje loše. Po pravilu će reći laž zbog jednog od tri razloga:

Mašta

Deca izmišljaju priče. Imaju bujnu maštu, a još uvek im nije jasna razlika između mašte i stvarnosti. Njihove laži predstavljaju njihove želje. Mogu reći nešto poput: Ja sam najstarije i najveće dete u vrtiću. Vi kao roditelji ih saslušajte i uzvratite im na želju: Zaista želiš biti veliki i snažan.

Korist

Deca mogu lagati kako bi nešto dobili. Primer je dete koje kaže da se ne oseća dobro kako bi ostalo kod kuće i gledalo televiziju, umesto išlo u vrtić (jer su naučili da kad su bolesni ostaju u krevetu i gledaju crtane filmove). Roditelji bi trebali objasniti detetu, bez preterivanja, kako je važno da govore istinu. Sa laganjem se možete suočiti i tako da dete pohvalite kad je iskreno.

Izbegavanje kazne

Ponekad je glavni razlog laži izbegavanje nevolje. Na primer, dete vam kaže da nije razbilo vazu. Može čak reći da je neko drugi to učinio. U predškolskoj dobi najbolje što možete učiniti je reći detetu da se nezgode dešavaju i da deca greše, ali da ne očekujete da će se igrati s vazom. Objasnite mu da vam uvek može reći istinu.

Budući da deca predškolske dobi ne shvataju da je laganje loše, ne preporučuje se da u toj fazi razvoja kažnjavate dete. Umesto toga iskoristite svaki incident da objasnite detetu kako je laganje loše. Ali i uz to, očekujte da će vas s vremena na vreme lagati.

Kako se nositi s lažima kod školaraca

Do doba kad vaše dete krene u osnovnu školu, sposobno je shvatiti da je laganje loše. Zbog toga bi roditelji trebali kazniti dete kad izreče neku laž. Nemojte misliti da vas neće lagati jer zna da to ne sme.

Evo nekih od razloga za laži:

– da izbegne kaznu
– da se oseća važnim (ulepšava istinu, kako bi delovao bolji)
– da dobije ono što želi
– kako ne bi uvalio prijatelje ili braću u nevolju

Trebali biste porazgovarati sa detetom oko toga zašto je lagalo. Možete mu navesti nekoliko primera kad ste vi lagali i sa kakvim ste se posledicama suočili. Svakako naglasite da se može verovati samo deci koja su iskrena, a deca koja lažu pre ili kasnije će osetiti negativne posledice. Možete pričati o prednostima iskrenosti na vlastitim primerima i razgovarati sa detetom o primerima iskrenosti i neiskrenosti koje ste zajedno videli na televiziji ili pročitali u knjizi.

Kako biste sprečili laganje

– Otkrijte zašto vaše dete laže. Postoje li određene situacije u kojima laže? Na primer, ako laže kako bi impresionirao prijatelje, razmislite kako ćete mu podići samopouzdanje. Možda biste mogli zajedno napraviti listu njegovih vrlina i pozitivnih stvari koje može uraditi za prijatelje (pa dobiti pozitivnu reakciju za prihvatljivije ponašanje).

– Postavite određena pravila i posledice sa kojima će se suočiti zbog laganja. Pre nego što ih nametnete, raspravite o ovim pravilima sa detetom. Laganje biste trebali tretirati drugačije od nedoličnog ponašanja. Kad se deca nedolično ponašaju, ali su iskrena, kazna bi trebala biti blaža nego za laganje. S druge strane nagradite njihovu iskrenost.

– Nemojte sramotiti dete zbog laganja. Roditelji mogu deci dati do znanja da su razočarani zbog toga što su lagali, ali ne smeju smatrati dete zločestim.

– Pobrinite se da komunikacija sa detetom bude iskrena i otvorena. Upravo zato VI ne smete lagati dete. Ako dete vidi da vi lažete, i samo će se povesti za vašim primerom. Vaša je iskrenost najbolji primer za dete.

Smatrate li da vaše dete previše laže, ili vam drugi govore da laže (npr. učitelj), potražite pomoć školskog psihologa ili pedagoga vezano za taj problem.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter