Izvor:
15.02.2019 u 11:44
0

SAZNAJTE DA LI ĆE SE VAŠE DETE SNAĆI U ŠKOLI: Ovako procenjujete zrelost deteta za polazak u prvi razred!

Prvi školski dani su uzbudljivi, ali mogu biti propraćeni i strahom i neprijatnošću. Većina dece prihvati polazak u školu prirodno i smireno, ali isto tako ovo razdoblje može biti teško, naročito onoj deci koja do polaska u školu nisu išla u vrtić i kod kojih se javljaju strahovi od novog i nepoznatog.

Dete ulaskom u školu postaje deo organizovane i strukturisane sredine, izlaže se sistemu vrednovanja i takmičenja, uz mogućnost doživljavanja neuspeha i kritike. U školi se prvi put susreće sa ozbiljnim obvezama i odgovornostima kao i novom organizacijom života.

Sva deca pre upisa u prvi razred prolaze obvezan stručan pregled. Zbog ovih činjenica vrlo je važno pre polaska deteta u školu na odgovarajući način proceniti zrelost deteta za školu, a istovremeno otkriti i eventualne poteškoće, koje se u školi mogu još više produbiti pa ih je potrebno pravovremenim i najprimerenijim postupcima otkloniti. Kako bi se utvrdilo njihovo psihofizičko stanje sva deca prije upisa u prvi razred prolaze obvezan pregled koji sprovodi stručno osoblje.

Definisanje zrelosti, spremnosti deteta za polazak u školu vrlo je složeno. Zrelost za školu predstavlja optimalan stepen razvijenosti različitih telesnih, intelektualnih, emocionalnih i socijalnih osobina.

Telesna zrelost

Telesna zrelost merilo je detetovog zdravlja. Ona mora dostići određeni nivo da bi dete moglo podneti svakodnevne napore školskog života na koje nije naviklo – pešačenje do škole, nošenje školske torbe, dugotrajno sedenje u školskoj klupi. Za uspeh u školi nužna je dobra razvijenost vida i sluha i nervnog sistema koja se utvrđuje na sistematskom pregledu.

Intelektualna zrelost

Intelektualna zrelost deteta obuhvata dobro razvijen govor, razvijenost pažnje i pamćenja, pojmovno ili logičko mišljenje, inteligenciju. Na početku školovanja dete će morati ovladati grafomotornim veštinama koje imaju značajan uticaj na savladavanje veština čitanja i pisanja koje su osnovne veštine daljeg školovanja.

Emocionalna zrelost

Dete pre polaska u školu treba postići određeni nivo emocionalne stabilnosti i samokontrole. Dete ove dobi otvoreno iskazuje emocije, ali ih pokušava i kontrolisati i bori se za svoja prava. Pred polazak u školu bitno je da dete ima određen nivo tolerancije na frustraciju, što će mu omogućiti da istraje u učenju i onda kad mu neće biti prijatno i zanimljivo, da prihvata uspeh odnosno neuspeh pa se zna nositi s osećanjima koja ih prate.

Socijalna zrelost

Ova komponenta zrelosti deteta povezana je sa emocionalnom zrelošću deteta. Polaskom u školu dete izlazi iz poznate porodične situacije, gde je bilo zaštićeno i neretko imalo povlašćen položaj. Istovremeno ulazi u novu i često nepredvidivu socijalnu situaciju u kojoj svoj položaj mora samo izboriti. Dete ovog uzrasta uživa u osećaju pripadnosti, voli biti prvo, u stanju je saosećati sa drugima i u stanju je razlikovati poželjno od nepoželjnog ponašanja. Ono se može svakodnevno odvojiti od porodice, samo se obući, brinuti o sebi i svojim stvarima.

Za decu koja kreću u školu karakteristične su velike individualne razlike u fizičkoj, intelektualnoj, emocionalnoj i socijalnoj zrelosti, u porodičnom okruženju iz kojeg dete dolazi. Kako će se dete snaći u školi zavisi i od toga da li je i koliko bilo uključeno u predškolske institucije, koliko se u njemu budila kreativnost, motivacija ili kooperativnost od strane roditelja ili vaspitača.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter