Izvor:
07.03.2019 u 19:38
0

SVEČANO OTVARANJE: Šta je zapravo inauguracija?

Često se u demokratskim zemljama čuje reč inauguracija. Koristila se za označavanje posebnih svetkovina u tim zemljama. Šta je zapravo inauguracija?

Inauguracija je imenica ženskog roda čiji su koreni u latinskom jeziku (inaguratio), što znači posveta u neko dostojanstvo, svečano uvođenje u zvanje, položaj, dužnost; svečano otvaranje, svečano otkrivanje, započinjanje, označavanje početka.

To je uobičajen naziv za ceremoniju polaganja svečane zakletve predsednika republike, koji je izabran na demokratskim izborima. To je svečanost kojoj prisustvuje političari koji čine državni vrh jedne zemlje, parlament, premijer, ministri vlade, generali, predstavnici vera, akademici i ugledne ličnosti iz sfera kulture, nauke i privrede.

U nekim državama, predsednici polažu zakletvu na otvorenom, pa je tako na svečanoj zakletvi Obame (bivšeg predsednika SAD-a) prisustvovalo izmedju 1,8 i 2 miliona ljudi. Manifestacije povodom inauguracije mogu da traju i više dana.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter