Izvor:
18.03.2019 u 18:22
0

FILOZOFIJA PROMENE: Uz ove trikove ćete prestati odlagati važne stvari!

Donosimo vam pametne psihološke trikove pomoću kojih ćete prestati odlagati važne stvari! Morate učiniti nešto važno, ali pronalazite izgovore i odlažete. Je li vam to poznato?

Jeste li ikada rekli: Imam dosta vremena, učiniću to kasnije. Ako je tako, niste sami. Mi se često opustimo kada počnemo raditi nešto, ali na kraju shvatimo da se rok približava brže nego što smo mislili i da nemamo dovoljno vremena da uradimo sve što moramo. Pripremili smo neke smernice za sve one koji zaista žele završiti svoje zadatke na vreme.

1. Imamo dosta vremena

Dokle god mislimo kako imamo sve pod kontrolom i da imamo dosta vremena da završimo zadatak, mi nikada nećemo moći završiti svoj posao na vreme. Realnost je da nas odugovlačenje uvek košta. Pre ili kasnije ćete doći do tačke gde ćete shvatiti da je krajnji rok izvršenja zadatka preblizu. Ali zašto uvek upadamo u ovu zamku iznova i iznova?

Naučnici kažu da odugovlačenje prati pet glavnih uzroka:

– Skloni smo odlagati stvari koje su neprijatne,
– Bojimo se da nećemo uspeti,
– Navikli smo raditi u napetim situacijama ili brzim tempom,
– Precenjujemo svoje snage,
– Radije nećemo raditi ništa, jer smo preopterećeni poslom.

Vreme koje trošimo na bezopasne aktivnosti koje nas odvlače od izvršenja važnih zadataka rade protiv nas. Postajemo manje sigurni i gubimo motivaciju i razumevanje situacije. To čini da se osećamo depresivno kako se bliži zadnji rok.

Ako odlažemo stvari za sutra – koje kao da nikada ne dolazi, postajemo preopterećeni stresom, frustracijom, slomljenim prijateljstvima, neplaćenim računima, narušenim ugledom i preopterećeni smo poslom.

2. Uživanje u odmoru

Prema američkim psiholozima Dianne Tice i Roy Baumeister, odugovlačenje je navika uživanja u trenutnom odmoru koji ćete kasnije morati platiti. Istraživači kažu da običaj odlaganja posla ima puno negativnih učinaka, uključujući:

– Depresiju,
– Nisko samopouzdanje,
– Anksioznost,
– Stres,
– Iracionalna uverenja.

Odugovlačenje nije nevino ponašanje, a mi bi trebali naučiti kako se osloboditi te loše navike.

3. Sistemi i pravila

Prema psihološkom istraživanju, sve što nam je potrebno za obavljanje posla je sistem. Puno ljudi izbegava sisteme i pravila, jer se boje monotonog života i žele imati slobodu. Ali to nije tako strašno kao što se čini i jedan je od najboljih načina da poboljšate svoju ličnu efikasnost.

Efikasnost procesa toka rada:

– Unutrašnja motivacija,
– Samonametnuti rokovi,
– Sistemska odgovornost (angažmani sa prijateljima ili trenerima),
– Rad/studiranje u intervalima,
– Eliminisanje distrakcija,
– Zdrava ishrana,
– Vežbanje 30 minuta dnevno.

Najvažnija stvar ovde je motivacija. Dosadni zadaci su često oni koji će vam pomoći da razvijete svoju unutrašnju snagu. Dakle, svaki put kada počinjete raditi novi zadatak, morate postaviti sebi jednostavno pitanje: Zašto ovo radim? Ova strategija će vam pomoći da ostanete motivisani.

Muhamed Ali je jednom priznao da je mrzeo svoje monotone dnevne treninge. Ali, on je nastavljao to raditi, jer je shvatio da je to jedini način da postane prvak.

4. Uzimanje pauze

Uzimanje pauze dok radite ili studirate je takođe vrlo važno. Ako ostanete previše fokusirani na jednu stvar dugo vremena, postaćete iscrpljeni i bićete pod stresom. Pokušajte odrediti završnu tačku svakog koraka u vašem zadatku i uvek se nagradite.

Rad sa prijateljima ili sa mentorom može vam pomoći u održavanju odgovornog stava prema svom poslu. Zdrava ishrana i vežbanje, takođe su jedni od najboljih načina za borbu protiv odugovlačenja.

Ne samo da će trening i dobra ishrana pojačati vaše mentalne sposobnosti, već će i poboljšati vašu snagu volje. Ako kombinujete sve ove stvari, imaćete sitem koji će vam pomoći da postignete svoje ciljeve, dok istovremeno uživate u životu.

I ne zaboravite da se filozofija promene temelji na tri glavne stvari: samopouzdanje, pozitivno razmišljanje i dobri odnosi sa drugim ljudima.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter