Izvor:
20.03.2019 u 12:01
0

MISTERIJA BELE KUĆE: Sigurno nikada niste čuli za ove tajne!

Donosimo vam neke od najzanimljivijih tajni najpoznatijeg američkog doma – koje tajne skriva Bela kuća.

Pre nego što je Bil Klinton napustio Belu kuću, njegovo osoblje napravilo je 40 dolara dolara štete. Šta su učinili? Namerno su isčupali slovo W sa tastatura…

132 sobe, 35 kupatila, 6 etaža, 412 vrata, 28 kamina, 7 stepeništa, 3 lifta, 5 kuvara, nekoliko vrtova, teniskih i košarkaških terena, bioskop, staza za trčanje… Sve to postoji u Beloj kući. Ali kakve tajne još krije? Otkrijte slabo poznate zanimljivosti o najpoznatijoj američkoj kući.

1. Bela kuća ima dvojnika

Navodno je irski arhitekta James Hoban planove za Belu kuću napravio po ugledu na kuću u Dablinu koja je danas sedište irskog parlamenta.

2. Džordž Vašington nikada nije živeo u Beloj kući

Prvi američki predsednik nikada nije živeo u predsedničkoj rezidenciji, njen prvi stanar bio je njegov naslednik, Džon Adams, koji se uselio 1800. godine. Iako je Vašington odabrao lokaciju, kao i arhitektu, gradnja kuće počela je 1791. i trajala je osam godina. Izgradnja je koštala 232 hiljade dolara, u današnje vreme to bi iznosilo oko 4 miliona.

3. Prva filmska projekcija

Na prvoj filmskoj projekciji u Bijeloj kući prikazan je film: Rođenje jedne nacije. Početak filmskih večeri u Beloj kući bio je pre 101 godinu, kada je Vodrov Vilson odlučio biti domaćin projekcije filma reditelja D. W. Grifith – Rođenje jedne nacije, istorijskoj drami koja govori o usponu Ku Klax Klana u SAD-u, a već je tada izazvao brojne kritike zbog opravdavanja rasne segregacije. Na prvoj projekciji gostovali su sam reditelj i Thomas Dixon, autor romana po kojem je film snimljen. Najviše filmova pogledao je Džimi Karter, čak 480.

4. Bela kuća nije oduvek nosila taj naziv

Tek je Teodor Ruzvelt dao naziv koji se koristi i danas. Pre toga koristili su se nazivi Predsednička kuća, Predsednički dvorac i slično.

5. Prelomna godina za Belu kuću: 1933

Ruzvelt je ugradio rampe i liftove, kako bi Belu kuću učinio dostupnom i invalidima. Dao je napraviti i bazen, kojega je Nikson prekrio i umesto njega stvorio dvoranu za novinare.

6. Neki kažu da je ukleta Bela kuća

Mnogi gosti, ali i stanari, tvrde da duh pokojnog predsednika Abrahama Linkolna još luta sobama Bele kuće. Najpoznatija je priča Vinstona Čerčila, koji je tvrdio da je naleteo na Linkolnov duh kraj kamina. Čerčil više nikada nije kročio u Linkolnovu spavaću sobu.

7. Ispod Bele kuće

Ispod Bele kuće, u podrumu, postoji čitav grad. Nikson je sagradio prostor za kuglanu, a postoji i cvećara, čokoladarnica, čak i zubar.

8. Tom Hanks darovao je Beloj kući dva aparata za kafu

Poznati glumac, prilikom svoje posete Beloj kući, primetio je da u njoj ne postoji aparat za kafu pa ga je odlučio sam kupiti. Koju godinu kasnije, kada je ponovo posetio Belu kuću, doneo je novi model.

9. Nekad se moglo bez problema ući u Belu kuću

Proslava inauguracije Andrea Džeksona 1829. privukla je narod, pa je osoblje moralo posetioce izmamiti napolje tako da su ispred delili punč sa viskijem.

10. Neobični troškovi stanara

Pre nego što je Bil Klinton napustio Belu kuću, njegovo osoblje napravilo je 40 hiljada dolara štete. Šta su učinili? Namerno su isčupali slovo W sa tastatura, zalepili fioke na stolovima, ostavljali čudne telefonske poruke… Na kritike su odgovorili da nije neobično da se osoblje bivšeg predsednika našali sa budućim stanarima. Navodno je i Bušovo osoblje po odlasku iščupalo telefonske žice i ostavljalo preteće poruke, uključujući i jednu koja je poručila: Vratićemo se…

Izvor: Opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter