Izvor:
21.03.2019 u 18:35
0

VEŠTA KOMUNIKACIJA: Ovako možete pomoći bebi da iskraže osećanja!

Što ste veštiji u čitanju i odgovaranju na poruke vaše bebe kojima ona iskazuje zadovoljstvo ili protest, to će vaša beba više ceniti suptilne razlike u vlastitim osećanjima i osećanjima drugih ljudi.

Negativna osećanja poput ljutnje i ogorčenja kod osmomesečne bebe najverovatnije će se prvo pojaviti kada bebi oduzmete nešto u čemu uživa. Ona u to vreme počinje shvatati da objekti i dalje postoje iako su izvan dosega njenog vidokruga. Negde oko devetog meseca može se uznemiriti ako poželi nešto što nema i ljutito udarati o ivicu kreveca drugom igračkom. Načinom na koji u takvom trenutku reagujete prenećete bebi važnu poruku o tome kako se vi generalno odnosite prema agresivnosti i ljutnji.

Prihvatite pravo svoje bebe da bude loše volje

Trebate prihvatiti pravo vaše bebe da bude loše volje. Patetično gugutanje moglo bi je još više frustrirati. Umesto toga, privremeno se prilagodite njenom stanju uzbuđenosti, ubrzano klimajte glavom uz energične reči kako znate da je ljuta i razumete je. A onda je polako smirujte usporenim ritmom govora, pozovite je da duboko udahne sa vama. To usklađivanje sa vama može bebi pomoći da se smiri. Izbegavanjem prekih pogleda, ali i pokroviteljske slatkorečivosti pomogli ste joj da se opet uključi u dvosmernu komunikaciju sa vama i da učvrsti novostečene veštine komuniciranja čak i kad je besna.

Ponekad se vaša beba može ponašati malo povučeno i oprezno, ali to ne znači da vas odbija. Nemojte se uvrediti njenom privremenom distanciranošću, neka putem vaših gestova nasluti kako je sve u redu. Zadržite toplu ljubaznost u njenoj blizini, laganim pokretima glave i klimanjem. Zatim postupno, vedrim pogledom i pomeranjem usana kao u crtaću navedite bebu na interakciju. Možete joj zaokupiti pažnju čak i tako jednostavnim promenama kao što je menjanje glasovne intonacije.

Ako sa vašom bebom delite njene radosti i frustracije ona će spoznati da je razumete u svim njenim emocijama uključujući i slanje negativnih signala. Potrudite se da shvati kako je u vašem odnosu izražavanje zadovoljstva, ljubavi, znatiželje i ljutnje sasvim u redu.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter