Izvor:
23.03.2019 u 21:43
0

KAKO IZBACITI DESTRUTKTIVNE MISLI IZ GLAVE: Psiholozi vam nude ovih 12 saveta!

Svi smo upoznati sa onim osećajem koji se često javlja posle raskida ili nekih drugih neprijatnih iskustava, kada beskrajno proživljavamo ono što se dogodilo u prošlosti i ne možemo izbaciti destruktivne misli iz glave. Sastavili smo popis ideja profesionalnih psihologa, koje vam mogu pomoći da se nosite sa teškim iskustvima i svim neprijatnim sećanjima kojih se ne možete rešiti.

Razgovarajte manje i uzimajte pauze

Kada razgovarate sa nekim ko može uzrokovati da se osećate emocionalno, pokušajte napraviti pauzu. Morate sebi dati vremena da se ohladite i razmišljate o tome što ste rekli. Na taj način, biće manje stvari zbog kojih ćete kasnije zažaliti. I na kraju, vaš bes i ljutnja će se potrošiti.

Pričekajte i vidite šta će se dogoditi

Mi često osećamo potrebu da odmah reagujemo na situaciju, u kojoj je neko rekao ili učinio nešto. Na taj način, mi često donosimo brzoplete odluke. Psiholozi ukazuju na to da je mnogo bolje da ne žurite i date sebi vremena za razmišljanje. Pogledajte šta se događa dalje, bez pokušaja da oblikujete situacije sami.

Prestanite tražiti krivca

Stalno analiziranje prošlosti u potrazi za krivcem, uključujući i pronalaženje načina okrivljavanja sebe, retko dovodi do pozitivnog rezultata. Obično se radi o tome da je celi niz faktora doveo do rezultata koji sada doživljavate. Samo prihvatite: ono što se dogodilo, dogodilo se. Sada je važno pronaći rešenje.

Nemojte pokušavati ući u tuđu glavu

Zapitajte se ovo: ako drugi ljudi pokušavaju shvatiti šta mislite i koji su vaši motivi, hoće li doći do ispravnog zaključka? Najverovatnije neće imati pojma što se zapravo događa u vašoj glavi. Isto pravilo važi u odnosu na druge ljude: postoji velika verovatnoća da ćete sami doći do pogrešnog zaključka o njima i na taj način samo gubite vreme.

Prvo se pozabavite najvećim problemom

Bez obzira na to što vam se dogodilo, najveći problem sa kojim se većina nas nosi je naša ljutnja. Time se umanjuju sve druge emocije i zamagljuje rešenje problema. Pokušajte ugasiti svoj bes sa meditacijom, dugim šetnjama ili vežbanjem. Ili pak bilo kojom aktivnošću koja vam pomaže da se smirite.

Razvijte nove veštine i bavite se sportom

Kada se vaš mozak prebacuje na proučavanje nečeg novog, broj neželjenih misli u glavi se postupno smanjuje na nulu. Svaki put kada asimiliramo novi proces u naše ideje i iskustva, možemo se koncentrisati na to u tolikoj meri da mislimo puno manje. Isto pravilo važi i kad se bavimo aktivnostima koje iziskuju fizički napor.

Zapišite sve svoje negativnosti na papir, a zatim ga uništite

Istraživanja su pokazala – ako zapisujemo sve naše nesretne misli na papir, a zatim taj papir uništimo – to nam može pomoći da smanjimo nivo stresa i napetosti koju osećamo kao posledicu takvih misli. Proces pisanja stvari takođe vam omogućava da bolje razumete svoja osećanja.

Zapamtite da vaše misli nisu činjenice

Stvarnost i misli u glavi nisu ista stvar. Naše emocije imaju fizički učinak na nas u obliku stresa, brige, napetosti i straha, što osećamo u celom našem telu. To nas dovodi do tumačenja misli kao činjenica. Ali razmislite o tome objektivno i shvatićete kako su to dve odvojene stvari.

Razmišljajte o iskustvu

Razmislite o tome šta vas to iskustvo može naučiti i kako vam može pomoći u budućnosti. Razmislite čemu vas je prethodno iskustvo naučilo i pokušajte na to gledati kao na neprocenjivo iskustvo za budućnost. Svaki neuspeh je prilika da ispravite stvari i prilika da proverite razvijate li se kao osoba u pozitivnom smislu.

Nemojte proživljavati prošlost iznova i iznova

Kada razmišljamo o prošlosti, često zamišljamo šta smo mogli reći ili učiniti drugačije kako bi izbegli loše stvari koje su se dogodile. Ali, to se ne razlikuje od pokušaja da promenite ono što se dogodilo pre sto godina – to je nemoguće.

Nemojte jednostavno blokirati ono što bi radije zaboravili

Ponašajte se drugačije: ispunite svoj um sa alternativnim mislima. Psiholozi tvrde da vam snažne pozitivne ideje mogu pomoći da se rešite negativnih misli. Zamislite da radite nešto novo i uzbudljivo ili zapravo planirajte nešto zabavno za naredne dane.

Podsetite se ko ste bili pre nego što se to iskustvo dogodilo

Kada pomislimo na sebe iz prošlosti, često uzdahnemo sa žaljenjem. Ali ne moramo videti tu osobu kao stranca, mi to možemo ponovno biti. Kada se prisećate kakva ste osoba bili, daćete sebi priliku da ponovno postanete ta osoba.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter