Izvor:
23.03.2019 u 22:03
0

GOVOR SRCA: Ko ovlada jezikom žirafa kao veštinom bolje će razumeti i sebe i druge!

Govor srca i nenasilja

Gotovo smo svakodnevno izloženi raznim konfliktnim situacijama, stresu i nervozi zbog čega najčešće reagujemo srdžbom, nepoštujući, a ponekad i grubo vređajući onoga ko nam se nađe sa druge strane, bilo da se radi o bliskoj ili nepoznatoj osobi. Kako to promeniti i u svoju komunikaciju sa drugim ljudima uneti pozitivna osećanja, ne osuđivati ih nego poštovati i pokušati razumeti? Da li je moguće u svakoj situaciji postići sklad ili mu barem težiti? Kako postići takav pristup i u njemu istrajati? Može li se to naučiti? Mogući je odgovor u nenasilnoj komunikaciji koja se još naziva i jezik žirafe, a koju je kao posebnu komunikacijsku veštinu opisao poznati američki psiholog Marshall Rosenberg.

Žirafe gledaju srcem

Rosenberg je bio zaokupljen temom nenasilne komunikacije, koju je nazvao jezikom ili govorom žirafe. Nazvao ju je tako jer je žirafa životinja sa velikim srcem koja vidi u daljinu, plemenita i snažna. Tako je i jezik žirafe, prema Rosenbergovoj teoriji, zapravo govor srca koji se temelji na poštovanju sagovornika i prepoznavanju osećanja. To je komunikacija u kojoj se izražava odgovornost za svoje misli, osećanja i delovanje, u kojoj se saoseća, a ne osuđuje ponašanje druge osobe. Govor žirafe usmeren je na ono što je učesnicima u razgovoru važno. Izbegava se ocenjivanje, kritika, osuda druge strane. U prvom je planu uvažavanje potreba svih i pokušaj da se dođe do rešenja koje će zadovoljiti sve strane. Govor žirafe temelji se na empatiji i komunikaciji bez nasilja. Empatija je jedna od osnovnih pretpostavki za uspešnu komunikaciju. Ko ovlada jezikom žirafa kao veštinom, ali i prihvati to ne samo kao komunikacijsku metodu nego i kao životni stav, bolje će razumeti i sebe i druge i izbeći negativne odbrambene reakcije svojstvene konfliktima.

Kako izbeći sukobe?

Kada ljudi govore prosuđujući, osuđujući ili optužujući druge, onda je takav pristup komunikaciji najčešće uvod u konflikt. Sukobi su uglavnom posledica verbalnog rata, netrpeljivosti i neshvatanju da i druga strana ima svoje potrebe, želje, namere i ciljeve koji se ne moraju nužno poklapati sa našima. Ali, to nije razlog da se na osobu kod koje nam je nešto zasmetalo, odmah izvičemo, kako to najčešće i uradimo, a grublje metode komunikacije sa uvredama i psovkama da i ne spominjemo. Umesto izazivanja ili daljeg nastavka sukoba, pokušajte razgovarati sa drugom stranom mirno i bez međusobnog optuživanja. Nastojte otkriti što je razlog nastanka konflikta. Upravo tako to radi žirafa. Ona uvažava svoje potrebe i potrebe drugih, sagledava situaciju iz druge perspektive, iz daljine, kako bi se nenasilnom komunikacijom, govorom srca rešili problemi i izbegli sukobi. Jezik žirafe uči nas posmatrati, umesto ocenjivati, prepoznavati i imenovati potrebe pa na osnovu njih izražavati molbe koje se mogu ispuniti.

Govor konflikata

Komunikacijska metoda suprotna jeziku žirafe je govor šakala (kojota, vukova). Dok žirafa gleda u daljinu, šakal se kreće blizu zemlje. Toliko je zaokupljen svojim potrebama da ne može videti daleko. Govoriti kao šakal znači biti agresivan, na brzinu analizirati sagovornika, skrivati svoja stvarna osećanja i potrebe, drugima lepiti etikete, osuđivati ih i uopšte ne pokušati razumeti. Takva komunikacija obično završi konfliktom jer druga strana odgovara braneći se ili napadajući. Šakal je hladan, racionalan, kod njega nema saosećanja. Rosenberg kaže da šakal analizira, osuđuje, morališe i kritikuje. Uzrok problemima i sukobima uvek traži u drugima, a ne u sebi. Zvuči poznato, zar ne?

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter