Izvor:
26.03.2019 u 15:03
0

NEMA RAZLOGA ZA PANIKU: Zašto avionske gume ne ekslodiraju pri udaru sa pistom?!

Gume su naduvane na 13,789 bara, što je šest puta veći pritisak nego što se koristi za gume na automobilu.

Toliko je toga što mnoge putnike plaši pri pomisli na putovanje avionom. Moguć pad, let kroz nevreme, sudar sa pticama, moguće nezgode pri sletanju… Da li nekome palo napamet da bi gume mogle puknuti prilikom sletanja?

Ne, ne morate brinuti da će se to dogoditi. Ali, činjenica da gume udaraju u pistu svaki put kada avion sleti, a pritom ne eksplodiraju, zaista je zadivljujuća. Svaka guma dizajnirana je da izdrži izuzetno veliki teret, 38 tona, a može udariti zemlju pri brzini od 270 kilometara na sat, a kod nekih modela udar se događa na brzini od čak 460. I to se može ponoviti više od 500 puta pre nego što treba ići na proveru.

Mnogi avioni imaju i veći broj guma, zavisno od vrste letelice. Na primer, Boing 777s ima 14, a Airbus A380 ima ih 22.

Gume su napravljene od izdrživog najlona ili aramida. Ali ono što ih zapravo čini tako izdržljivima je: vazduh, pod izuzetno visokim pritiskom. Gume su naduvane na 13,789 bara, što je šest puta veći pritisak nego što se koristi za gume na automobilu.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter