Izvor:
17.04.2019 u 15:31
0

BEBE SISANJEM REGULIŠU SASTAV MLEKA: Kada zaplače da li je gladna ili žedna?

Bebe svojim sisanjem regulišu količinu i prema tome i sastav vašeg mleka, što će se menjati kako beba raste.

Kada vaša, tek rođena beba plače često, a tek ste je nahranili, jednostavno ne možete ne pitati se – imam li dovoljno mleka ili da li je moje mleko dovoljno jako (ovo drugo pitanje jednostavno ne može biti tačno, makar se u vreme vaših mama smatralo istinitim). Da, moguće da je vašu bebu koju prirodno dojite treba hraniti svakih dva sata, a pod tim se podrazumeva dva sata od početka jednog hranjenja do početka drugog hranjenja, a ne dva sata između hranjenja.

U prvim nedeljama nakon rođenja, bebin želudac je veličine ping-pong loptice i jednostavno ne može odjednom primiti velike količine mleka i prema tome izdržati duže razmake između hranjenja, bilo da se radilo o danu, bilo o noći.

Bebe svojim sisanjem regulišu količinu i prema tome i sastav vašeg mleka, što će se menjati kako beba raste (njihovi želuci rastu i mogu primiti više mleka, pa će prema tome i trebati veće količine mleka).

I dok postoji mogućnost da ćete dobiti savet da regulišete bebine obroke u pravilnim intervalima, isto tako postoji mogućnost da to neće biti moguće, a vaši pokušaji će samo dovesti do nepotrebnog plača (česti rani signali gladne bebe su vrpoljenje, roktanje i okretanje prema vašim grudima).

Postoji mogućnost da će se sa bebinim naglim rastom, koji se može dogoditi između šest nedelja i tri meseca, i bebin apetit naglo povećati, što može dovesti do žestokih negodovanja ako ona nije sita. Naime, većina beba udvostruči svoju težinu do šestog meseca starosti, a utrostruče u godini dana.

Dakle, ako vaša beba naglo počne zahtevati veće količine mleka, to ne znači da nemate dovoljno mleka, nego da ćete je morat češće hraniti nekoliko dana, kako bi se proizvodnja mleka prilagodila na novu, veću količinu. Ukoliko ćete bebi dati bočicu umesto da sisa, vaše dojke neće primiti poruku da su potrebne veće količine mleka, jer beba neće imati potrebu da isprazni dojke.

Kada beba zaplače, u suštini ne znate da li je gladna ili žedna, ali ono što je neverovatno, ona sama može regulisati tip mleka koji joj je potreban, ukoliko joj dopustite da sama postavi tempo. Naime, sastav mleka se menja tokom dojenja. Prvo mleko je retko, nešto poput obranog mleka, koje će utoliti bebinu žeđ. Zbog toga, bebe u letnjim mesecima mnogo češće treba dojiti.

Ukoliko joj dopustite njen ciklus, neće joj biti potrebno davati vodu. Kako hranjenje napreduje, povećava se količina masnoća u mleku i mleko sve više liči na punomasno mleko. Beba će zadovoljiti glad tek nakon dužeg perioda sisanja. Takođe, beba mora dovršiti sa sisanjem jedne dojke kako bi dobila ono najkvalitetnije mleko. Ukoliko joj je dovoljna samo jedna dojka, postoji rešenje kako biste produžili vreme između hranjenja. Nakon što ste je nahranili i nakon što se podrignula, dajte bebi da sisa drugu dojku na nekoliko minuta.

Kao što smo i već naglasili, dojenje ne treba biti tempirano vašim rasporedom, nego bebinim potrebama, što je i logično. Naime, zadatak njenog tela je da raste i dobija na težini. Kada biste sada pogledali sebe kao odraslu osobu koja u principu ne treba dobijati na težini ili pak rasti, ali uz glavne obroke kada osetite glad pojedete, popijete ili gricnete nešto, to nije ništa drugačije od bebe. Dakle, jedete kada ste gladni, pijete kada ste žedni. Isto tako, vaša glad i žeđ menja se u odnosu na vremenske prilike, raspoloženje, zdravlje…

Prosečna beba zahteva između 8 do 10 dojenja dnevno, a kada počne ubrzano rasti, možda ćete morati dojiti i do 14 puta dnevno. Dakle, kada dođe i vreme povećanog dojenja, uzmite bebu i neku dobru knjigu u krevet i jednostavno radite na povećanju količine mleka. Ukoliko vaša beba dobija na težini, kroz dan potroši između šest i osam pelena, tada su vaše količine mleka dovoljne za vašu bebu.

Izvor: Opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter