SVE ČEŠĆI PROBLEM KOD MLADIH: Pet razloga za ranu pojavu sedih vlasi!

Neki od nas prihvataju sede mirno i stare dostojanstveno, dok drugi pokušavaju da sedu kosu prikriju što je bolje i pre moguće.

Ukoliko vidite da je osoba koja ima sede mlađa od 30 godina, to može da bude alarm i da ukazuje na to da nešto nije u redu sa zdravljem osobe, a pojavu sedih izazivaju i brojne promene i životne navike.

Srčane bolesti

Posavetujte se sa kardiologom ukoliko ste muškarac koji brzo sedi. Naučnici su otkrili da je to ponekad u vezi sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja.

Akumulacija peroksida

Normalno, folikule dlake proizvode male količine hidroksid peroksida. Kada se akumulira on dovodi do promene boje kose, a ovo može da se tretira i proizvodima protiv depigmentacije kože.

Nedostatak vitamina D3 i B12

Ponekad je za sprečavanje i usporavanje pojave sedih potrebna samo izbalansirana ishrana. Naučnici su otkrili da nedostatak vitamina D3 rezultira nedostatkom melanina. Isto važi i za nedostatak vitamina B12.

Pušenje

Pušači ne treba da budu iznenađeni ranijom pojavom sedih dlaka, jer je dokazano da pušenje izaziva bržu pojavu sedih nego li kod onih koji nikada nisu konzumirali cigarete. Ova navika dovodi i do opadanja kose.

Genetske predispozicije

Pojava sedih je češća kod mlađih osoba čiji su roditelji rano počeli da sede. Naučnici su čak otkrili gene koji su odgovorni za pojavu ranijih sedih i nasledni su.

Izvor: Telegraf.rs/brightside.me
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:05  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:05  Čađava mehana
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00 U provod sa Parovima
21:00  Čađava mehana
23:00  Novajlije izbacivanje