Izvor:
23.04.2019 u 13:00
0

AKO VAS NAPADNE AJKULA: 6 stvari koje morate da uradite da bi spasili život!

Ajkule su ozloglašene, ali većina vrsta nije agresivna i ne napada ljude. Ipak, postoje neke, poput bik ajkule, koja je veoma agresivna i kad krene da napada, ne odustaje.

Sama pomisao na susret sa ajkulom ledi krv u žilama, a možete da zamislite kako je tek kad se susretnete sa njom.

Ako vas napadne ajkula možete da se branite tako što ćete je udariti u nos i oči, gde je veoma osetljiva. Da biste izbegli napad nemojte ići po mraku u duboku vodu i nemojte nositi nakit u moru, jer ih privlače sjajni objekti.

Evo šta da radite ako vas napadne ajkula:

Napad

Napad je najbolje odbrana. Čekajte pogodan trenutak i napadnite vi nju kada se približi. Udarite je perajima, rukama, nogama ili bilo šta vam se nađe pri ruci. Pokušajte da je pogodite u oči pošto su one najosetljivije. Ukoliko imate oštar predmet kod sebe, udarite u škrge ili u predelu očiju.

Pogled

Ukoliko vas napadne, koliko god da vam je sumanuto, morate gledati u nju da biste znali kuda da se krećete. Ukoliko pokušavate da pobegnete, ajkula će vas shvatiti kao plen i šanse da se spasete su vrlo male.

Brzina

U slučaju da ajkula ode, niste bezbedni. Njeni pokreti su dosta brzi, tako da opasnost na otvorenom moru uvek postoji. Gledajte da što pre otplivate do obale ili čamca. Dok se ne nađete na suvom, niste van životne opasnosti i šanse za napad su mnogo realnije.

Garderoba

Od presudne važnosti može da bude odeća koju nosite. Gledajte da ona ili ronilačko odelo ne budu svetlih boja. Ajkule mnogo češće uviđaju pastelne boje, nego crnu ili teget.

Zora i sumrak

Izbegavajte plivanje u zoru ili u sumrak pošto se ajkule tada hrane.

Medicinska pomoć

Ako uspete da izbegnete veliku životnu opasnost i uspete da pobegnete od predatora, zatražite odmah lekarsku pomoć. Naročito ukoliko imate povrede, potrebno je što pre dezinfikovati ranu, jer u najgorem slučaju može doći do trovanja krvi.

Izvor: Telegraf
Foto: Ilustracija/Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter