Izvor:
24.04.2019 u 14:08
0

BRZ GUBITAK SUVIŠNIH MASNIH NASLAGA: Fizička aktivnost koja je mnogima prešla u opsesiju!

Ukoliko želite da krenete da se bavite trčanjem i zaista želite da zavolite trčanje, donosimo vam pet načina koji će vam pomoći.

Redovni trening trčanja za mnoge je noćna mora ali ova vrsta fizičke aktivnosti osim što je jeftina i ne zahteva posebnu opremu idealna je za brzi gubitak suvišnih masnih naslaga. Jednom kad naučite osnovna pravila za treniranje mogli bi brzo zavoleti trčanje. Nekima je tako nekad mrska fizička aktivnost prešla i u svojevrsnu opsesiju.

1. Nabavite dobar stav

Pre patika i trenirke nabavite dobar stav prema trčanju. Postati trkač je pre svega mentalna predanost. Počnete li trčati, a nivo razgibanosti i izdržljivosti vam je oko nule prvih nekoliko kilometara neće biti užitak ali ako istrajete nakon par nedelja sve će postati lakše – uključujući i vaša kilaža.

Pre svega pronađite pravi motiv. Mislite li da će vas zaribati nedostatak disciplinovanosti uključite još nekog u trčanje ili se prijavite na skoru trku organizovanu za građanstvo. Posebno je dobro pripremati se za humanitarnu trku – motiv za trening i užitak trčanja je dvostruko veći.

I na kraju ako se neki dan ne osećate najbolje ili ste umorni ne terajte se na trčanje. Trčanje u vašim mislima mora biti povezano sa zadovoljstvom, a ne sa boli. Trčite li sami razmišljajte da je to vreme za mir i sređivanje misli, trčite li sa nekim gledajte na ovaj termin kao na odličnu razonodu sa prijateljima.

2. Ne idite preko granica

Ne idite preko granica i dometa svoga tela i osigurajte mu potrebno gorivo. Za svakog trkača telo je njegov glavni instrument. Novi će možda želeti postići previše i prebrzo, a ako ne postignu željeno mogu se obeshrabriti. Christina Neal, urednica Women's Running magazina preporučuje kratke staze, oko 2 kilometara i to tri do četiri puta nedeljno. Ne trčite u komadu – većina to ionako neće moći ni da želi.

Trčati po 20 minuta svaki dan bolje je nego duže jednom ili dva puta nedeljno. Kraće ali češće trčanje izgradiće vašu izdržljivost postepeno. Nije važno ako trčite sporo, ili čak i ako povremeno hodate. Čim ojačate motivacija će porasti i ubrzo ćete se navući na trčanje, smatra Christina Neal.

Jednako važno je i pobrinuti se za potrebne izvore energije. Nemate li energije nećete ni trčati kako treba. Ugljeni hidrati trebaju biti glavni deo vaše ishrane. Čak i kod početnika ugljeni hidrati će biti najvažnije gorivo. Tračati dok ste na dijeti kao što je Atkinsova ne dolazi u obzir. Trčite li sa ciljem mršavljenja ovo možete postići i manjim unosom masnoća. Važno je i unositi dovoljno tečnosit.

I na kraju ne zaboravite zagrevanje i rastezanje pre trčanja. Posebno je važno rastezanje nakon trčanja – sprečićete nepotrebne bolove u ostatku nedelje i smanjiti rizik od povrede.

3. Izbegavajte dosadu

Mnogima je trčanje dosadno. Ako nemate prijatelja koji trči do vas, nabavite MP3 player i preslušavajte nove albume ili audio knjige. Drugi su našli užitak u tihom trčanju i mogućnosti da dublje razmisle o bitnim stvarima.

4. Kupite tek par nužnih pomagala

Osim udobnih patika i trenirka mora biti prozračna. Tokom zimskih meseci posebno je važno da gornji deo trenirke bude lagan ali i da zadržava telesnu temperaturu. Neudobna odeća u kojoj ćete se preznojavati ili smrzavati odvratiće vas od trčanja.

5. Tražite pomoć

Na internetu ćete naši silnu pomoć: niz saveta, forume sa zanimljivim debatama o ishrani, tehnikama trčanja i opremi. Pitajte za savet trkače koje poznajete i povremeno svratite do masera.

Izvor: Opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter