Izvor:
24.04.2019 u 16:40
0

OVO VAM SE NEĆE SVIDETI: Pogledajte zbog čega kafa više nije ista!

Kafa bi u budućnosti mogla da postane manje ukusna i skuplja, pošto se zbog klimatskih promena menja njen kvalitet i smanjuju površine na kojima se uzgaja ova biljka, navode naučnici londonske botaničke bašte Kju gardens.

Proizvodnja kafe u Etiopiji, kolevci najkvalitetnijeg zrna arabike, mogla bi da bude ugrožena u narednih 100 godina ukoliko se ništa ne preduzme, upozorava se u izveštaju.

– U Etiopiji i čitavom svetu biće sve manje kafe ukoliko ne učinimo ništa. Verovatno će biti manje ukusna i skuplja – rekao je doktor Aron Dejvis, jedan od autora izveštaja.

Prognozirana potrošnja premašuje proizvodnju već treću godinu uzastopno, navodi se u podacima Međunarodne organizacije za kafu (IKO). Do sada su velike zalihe iz rodnih godina omogućile da se izbegnu nestašice i veći rast cena. Izvoznici se sve više oslanjaju na zalihe, a redovne godišnje količine trenutno su na niskom nivou, navodi IKO.

Postoji i bojazan od nepovoljnih vremenskih prilika u narednih nekoliko meseci u Brazilu i Vijetnamu, dva najveća proizvoćača kafe u svetu.

– Isporuke kafe visokog kvaliteta ozbiljno su ugrožene klimatskim promenama, bolestima i pošastima, pritiskom na zemljište i nedostatkom radne snage, a potražnja za ovim vrstama kafe raste svake godine – rekao je doktor Tom Šiling, direktor Svetskog instituta za istraživanja o kafi.

On je dodao da je u nekim područjima gde se uzgaja kafa temperatura već toliko porasla da je počela da utiče na kvalitet zrna.

– Logičan rezultat je da će cene morati da porastu, naročito kada je reč o zrnima najvišeg kvaliteta, koja su najugroženija – rekao je ovaj stručnjak.

Trenutne površine za uzgajanje kafe u Etiopiji mogle bi da budu umanjene za 60 odsto imajući u vidu potencijalni rast prosečne temperature za četiri stepena do kraja veka, prognozira se u studiji Kju gardensa.

Izvor:Opusteno.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter