Izvor:
26.04.2019 u 12:42
0

OVO MORATE ZNATI: Šta su to lagumi?

Veorvatno ste nekada čuli reč lagum. Znate li koje je njeno značenje? Šta su to lagumi?

Lagum je truska reč i označava mračan podzemni hodnik, tunel bez svetlosti. On takođe može da označava skladište ratne opreme, podzemni hodnik, napunjen eksplozivom za rušenje nečega.

Lagum je podzemni prolaz, najčešće iz srednjevekovnog grada van zidina i koji se koristio za snabdevanje vodom, kao i za bežanje stanovništva u slučaju opsade grada od strane neprijatelja.

Svi veći utvrđeni gradovi u srednje veku, a i kasnije, su imali lagume. Beogradska trvrđava Kalemegdan je bila čuvena po lagumima koji su vodili i ispod reke Save.

U širem smislu, termin lagum označava bilo kakav podzemni prolaz koji je stvorio čovek, pa čak i duboke podrume (najčešće vinske).

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter