Izvor:
20.05.2019 u 15:11
0

ČETIRI JEDNOSTAVNE VEŽBE: Sprečite bolove u kolenima!

Od bolova u kolenima najčešće pate gojazne i slabo pokretne osobe, ali i sportisti, kao i oni koji se nepravilno hrane pa ne unose dovoljno minerala i kalcijuma tako da im koštano tkivo zbog toga slabi.

Koleno je zglob koji podnosi veliko opterećenje svakog dana, i zbog toga se s vremenom troši. Bolovi u zglobovima često upozoravaju na početak artroze, a to je trošenje hrskavice kolena. Pri svakom koraku koleno amortizuje otprilike trostruku telesnu težinu, pa već posle 30. godine života hrskavica postepeno počinje da nestaje.

Od bolova u kolenima najčešće pate gojazne i slabo pokretne osobe, ali i sportisti, kao i oni koji se nepravilno hrane pa ne unose dovoljno minerala i kalcijuma tako da im koštano tkivo zbog toga slabi. Naravno, posebnu kategoriju predstavljaju stariji od 65. godina, kod koji su posledice degenerativnog reumatizma uznapredovale. Srećom, to može da se spreči, ili barem odloži, vežbanjem, ali i svakodnevnim kretanjem.

PETA NA ZADNJICU

Lezite na stomak i desnom rukom obuhvatite skočni zglob desne noge. Vucite petu ka zadnjici. Osetićete istezanje u pregibaču kuka i prednjem butnom mišiću. Ostanite u tom položaju 30 sekundi, a zatim ponovite postupak drugom nogom.

ELASTIČNA TRAKA

Lezite na leđa sa opruženim nogama. Oko stopala desne noge stavite elastičnu traku i podignite nogu i pravite otpor – dok traku vučete ka sebi, nogom težite od sebe. Ponovite vežbu 10 do 15 puta, vodite računa o disanju, a potom promenite nogu.

ISTEZANJE NA STEPENICAMA

Od velike koristi da umine bol u kolenu je i istezanje stopala i Ahilove tetive. Da biste to učinili, stanite prednjim delom stopala na stepenik ili ivičnjak i polako pete spuštajte ka dole dok ne osetite blago zatezanje. Kičma treba da bude prava, a ruke na osloncu. Uradite ovu vežbu u tri serije po 15 do 20 ponavljanja.

GURANJE IZ KUKA

Lezite na leđa i skočni zglob jedne noge oslonite na koleno druge. Podižite nogu na koju je zglob oslonjen i tako ćete da istegnete mišiće koji će da vas oslobode bola u kolenu. Dakle, polako i nežno povucite koleno koje drži drugu nogu ka grudima, zadržite nekoliko sekundi pa pustite. Nakon nekoliko ponavljanja, isto to uradite drugom nogom.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter