Izvor:
22.05.2019 u 19:01
0

ŠTA KAŽU NAUČNICI: Razlog zbog kojeg kafa ubacuje probavu u petu brzinu!

Svi znamo da posle kafe često moramo u toalet, ali naučnici još uvek nisu u potpunosti sigurni zbog čega taj napitak ima laksativno dejstvo.Sigurni su jedino u to da “zov prirode” nakon ispijanja kave nije posledica kofeina.

Naučnici sa Univerziteta u Teksasu tri su dana “pojili” pacove bezkofeinskom kafom i onom regularnom te otkrili da je učinak jednak. Mobilnost njihovih creva povećala se u oba slučaja.

Naučnici pretpostavljaju da su za laksativno delovanje kafe zaslužna njena kisela svojstva.

S obzirom na to da pacovi imaju fiziologiju sličnu ljudskoj, zaključili su da će i ljudi ići u toalet bez obzira na to koju vrstu kafe konzumiraju.

Pacovima se nakon tri dana tretmana kavom povećala mobilnost mišića tankog creva, rekao je glavni autor studije Huan Zeng Ši. To znači da su pacovi, baš kao i ljudi, nakon kafe morali obaviti nuždu, a ustanovljeno je i da se broj bakterija u njihovu izmetu smanjio.

Naučnici su ovom istraživanju prionuli da bi ustanovili može li kafa pomoći kao laksativ ljudima koji nakon operacija pate od konstipacije. Pretpostavljaju da su za laksativno delovanje kafe zaslužna njena kisela svojstva (pH 5.0 – 5.1).

Šta se tačno dogodi u telu kada popijete kafu na prazan želudac?

Ustanovili su da viši nivo želučane kiseline, koja nastaje zahvaljujući hlorovodooničnoj kiselini iz kave, aktivira rad digestivnog trakta.

Kada je reč o “maloj nuždi” zna se da kofein iz kave deluje diuretično i potiče pojačano lučenje tekućine iz organizma.

Happytv.tv
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter