Izvor:
25.05.2019 u 18:51
0

JEDNOSTAVNI SAVETI ZA RODITELJE: Evo šta vam poručuje čuveni ruski psiholog!

Čuveni ruski psiholog tvrdi da nesrećni roditelji ne mogu odgojiti srećno dete. Kako se vi budete obraćali detetu u detinjstvu, tako će ono vama u starosti.

Ruski psiholog Mihail Labkovski je poznat po vrlo jednostavnim i direktnim savetima. Nekada je potrebno više primeniti psihologiju, a manje silu i vaspitne mere. Evo šta predlaže kada je odgoj dece u pitanju:

Nesrećni roditelji ne mogu odgojiti srećno dete

Ako su roditelji srećni i dete će biti srećno.

Roditelji greše kada misle da je problem u detetu

Jedno je dete uspešno, bori se za sebe, samozadovoljno je, dok je drugo iskompleksirano, kukavica ili je agresivno. To je znak da nešto ne štima: jednom od dece niste dali dovoljno pažnje i ljubavi. Dete je bilo osetljivo, bila mu je potrebna vaša ljubav, a vi to niste videli na vreme.

Često mešate odgoj i brigu

Briga je da je dete obučeno i nahranjeno, a odgoj je da dete dobije dobro obrazovanje (u školi i kod kuće).

Reakcija na lošu ocenu

Ako dete burno reaguje na lošu ocenu ili loš uspeh u sportu, to je odraz samih roditelja. Nijedno dete neće burno reagovati na lošu occnu ako je roditelj smireno rekao: Pa dobro, događa se, ne brini… Ako je roditelj miran i dete će biti mirno pa će s vremenom naći način da bude bolji u školi i da bez opterećenja dosegne svoj sportski uspeh.

Sankcionisanje deteta je ponekad neophodno

Ako ste se dogovorili da kada dođe iz škole uradi domaći i očisti kuću, a vi kada dođete sa posla vidite da dete ništa od toga nije uradilo nego sedi i gleda u telefon, vi uradite sledeće: Nemojte besniti i vikati. Jednostavno mu priđite smireno i kažite mu da mu oduzimate telefon jer nije uradilo ono što ste se dogovorili. Dete će biti kažnjeno oduzimanjem telefona. Nema potrebe za vikom ili nekom drugom disciplinskom merom.

Ne potkupljujte dete novcem

Jednostavno mu dajte jednu istu sumu koju će koristiti za ono što mu treba. Džeparac treba imati svako dete starije od 6 godina. Vodite računa na šta dete troši novac, ali nikad ga ne smete ucenjivati ili potkupljivati novcem.

Naučite dete da živi svoj život samostalno

Kako ćete to da učiniti? Prestanite ići za njim, pospremati njegove stvari, podizati sudove za njim, učiti za njega… Šta će raditi kada vas ne bude u blizini? Shvatite da dete može samo učiniti neke stvari. Imajte poverenja u njega.

Izvor: Opušteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter