OVO JE PRAVA LEPOTICA BAŠTE: Raskošno cveće koje čuva brak i tera negativnu energiju! Biljka koja može da cveta godinama, bez pauze!

Božur važi za biljku koja spada među najzahvalnije za održavanje, a njegovi raskošni cvetovi najlepši su ukras bašta i domova u proleće.

Poznat je i po latinskom nazivu Paeonia.  Ime je dobio po grčkom Bogu Peonu koji je izlečio Plutona ovom biljkom. Zeus je morao da preobrazi učenika u prekrasan cvet kad je pokazao da ovaj više obećava od učitelja.

Među prvim narodima na svetu koji su prepoznali njegovu lepotu bili su Kinezi. Njihovo strpljenje zaslužno je za odnegovani prvi kultivisani Božur.

Opis biljke

Reč je o raskošnom cvetnom grmu koji raste visine i do 1 do 2 metra. Cvetanje traje od sredine maja do sredine juna, u ljubičastim, crvenim, belim, rozem i žutim bojama.

Raskošni cvetovi božura i njihova sposobnost da nam se svako proleće vraćaju i to 100 godina ili čak i duže, samo su jedna od neverojatnih činjenica o ovoj Božuru.

Značenje bijke

Značenje ovog cveća je višestruko, predstavlja sledeće vrednosti:

• čast, pogotovo za ljude koji donose čast celoj svojoj porodici kroz uspeh 

 bogatstvo •

  • romansu i romantičnu ljubav s posebnim naglaskom na ljubav između dvoje stranaca
  • Kada mlada bira cveće za svoj buket, savetuje se da obavezno u njega uvrsti i božure jersimbolizuju srećan brak i sklad bračnog para.

• lepotu u svim oblicima

• Negde ga ipak smatraju nesrećnim i cvećem koji simbolizuje sramotu i sram.

Značenje boja

Značenje koje cvet ima se malo menja zbog nijanse ili boje. Međutim, postoji nekoliko boja koje menjaju ono što božur znači, a to su:

  • ružičasta: najromantičnija boja božura -idealna za venčane bukete i uređenje stola
  • • Bela ili svetlo ružičasta: prikazuje sramežljivi aspekat značenja, te može da znači žaljenje ili izvinjenje zbog neke neprijatnosti
  •  Jarko crvena: ova boja se najviše ceni u Kini i Japanu i povezuje se poštovanjem. Ujedno je i najznačajniji simbol bogatstva i prosperiteta u tim kulturama.
  • Zbog gordog držanja, boje života, lepote, bogatstva i sjedinjenja, crveni božur cvet simboliše čast i bogatstvo. Kod nas je božur poznati simbol Kosova.


Božur pročišćava i da tera zle duhove

 

Određeni oblik božura, poznat i kao „biljka Paeonia“, vekovima je deo istočne tradicionalne medicine, te se smatra biljkom koja tera negativnu energiju i zle duhe. Lekari tradicionalne medicine veruju da je odlična i za bolove u stomaku i probleme s mokrenjem. 

 

Nedavna naučna ispitivanja spojeva u ovom cvetu pokazuju veliki napredak u otkrivanju leka protiv nakupljanja mastocita, teških infekcija otpornih na antibiotike i upalnih reakcija bez uzroka.


Poruka ove biljke

 

  • Pamtite kako se vaša dela odražavaju na vas i druge, te uvek postupajte časno i s poštovanjem.
  • Ne bojte se se da se izvinite ako pogrešite i podelite svoju ljubav s drugima.

 

Izvor: Stil.rs
Foto: Arhiva

 

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro